Ανθρωπομορφική webcam- «μάτι» που «κοιτάει» τον χρήστη

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 14:00
uni-saarland.d
A- A A+

Οι υπολογιστές και οι «έξυπνες» συσκευές μας είναι όλες εξοπλισμένες με «ηλεκτρονικά μάτια», που μας «παρατηρούν» συνέχεια- και επιστήμονες διερευνούν αυτή τη σχέση, με μια κάπως...περίεργη μα πλήρως λειτουργική συσκευή: Μία webcam- «ανθρώπινο μάτι».

Η αποκαλούμενη Eyecam σχεδιάστηκε από ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ στη Γερμανία, της οποίας ηγήθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Μαρκ Τέισιερ. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος InteractiveSkin της ΕΕ, που έχει σκοπό την ανάπτυξη ηλεκτρονικών interfaces που φοριούνται στο σώμα.

Η Eyecam έχει ένα 3D-printed σώμα από πολυμερές, δέρμα από σιλικόνη, φρύδι από εμφυτευμένες ανθρώπινες τρίχες, έναν τεχνητό βολβό και τα ηλεκτρονικά της συστήματα, μεταξύ των οποίων ένας μικροϋπολογιστής Raspberry Pi Zero και μια μικρή βιντεοκάμερα 720p/60fps στον βολβό- καθώς και έξι μοτέρ που μετακινούν το μάτι καθώς η κάμερα περιστρέφεται για να παρατηρεί τον χρήστη. Επίσης, περιστασιακά ανοιγοκλείνουν το μάτι και ανασηκώνουν το φρύδι.

MARC TEYSSIER

Η συσκευή συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω USB και αναγνωρίζεται ως μια κανονική κατά τα άλλα webcam.

Όπως σημειώνει το New Atlas, περιφερειακά τέτοιου είδους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και υπολογιστών εκφράζοντας συναισθήματα ή αντανακλώντας την κατάσταση του ίδιου του χρήστη- πχ αν η συσκευή τον βλέπει κουρασμένο, θα μπορούσε και το ίδιο το μάτι να φαίνεται «πεσμένο» και κουρασμένο. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει εμπορικούς σκοπούς, μα στόχος, όπως λέει ο Τέισιερ, είναι να αρχίσει μια συζήτηση ως προς το ότι περιβαλλόμαστε από συσκευές- αισθητήρες κάθε ημέρα, και τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα πώς αυτό μας επηρεάζει.

 

Προτεινόμενα για εσάς