Δημιούργησαν Dream Team τηλεσκοπίων για να μελετήσουν διάσημη μαύρη τρύπα

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 08:30
EPA/EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABORATION / HANDOUT

Αυτή είναι η περίφημη πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας και σε αυτή την μαύρη τρύπα έστρεψε και πάλι την προσοχή της η επιστημονική κοινότητα για νέες παρατηρήσεις

A- A A+

Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στην συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε στην δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας η οποία ήταν προϊόν απευθείας παρατήρησης και λήψης εικόνων. Το επίτευγμα χαιρετίστηκε από τους πάντες και όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια κέρδισαν φήμη, πολλά βραβεία και φυσικά τον σεβασμό όλων.

Η επιστημονική κοινότητα επέστρεψε σε αυτή την κολοσσιαία μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία M87 σε απόσταση 55 εκατ. ετών φωτός από την Γη και υπολογίζεται ότι έχει μάζα 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.

Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στην συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης συντονισμένη προσπάθεια παρατήρησης μιας μαύρης τρύπας με τόσα πολλά τηλεσκόπια να παίρνουν ταυτόχρονα μέρος σε αυτή.

CHANDRA X-RAY OBSERVATORY

Στόχος των ερευνητών είναι να συλλέξουν νέα στοιχεία για αυτή την μαύρη τρύπα, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και το πώς η ίδια δρα. Παράλληλα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι με τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα συμβάλουν στο να ελεγχθεί εκ νέου και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η Θεωρία της Σχετικότητας.

«Γνωρίζαμε ότι η πρώτη απευθείας εικόνα μιας μαύρης τρύπας θα ήταν μια πρωτοποριακή εξέλιξη. Όμως για να μπορέσουμε να εξάγουμε όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή την εκπληκτική εικόνα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περισσότερο μπορούμε να μάθουμε για την συμπεριφορά της μαύρης τρύπας την στιγμή που έγινε η καταγραφή αυτής της πρώτης εικόνας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνουμε παρατηρήσεις σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα» αναφέρει ο Καζουχίρο Χάντα, του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Κάθε τηλεσκόπιο έκανε παρατηρήσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός. Τα δεδομένα και η συμπεριφορά της μαύρης τρύπας διαφέρουν από το ένα μήκος κύματος στο άλλο. Η αξιολόγηση και σύνθεση αυτών των δεδομένων θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την συγκεκριμένη μαύρη τρύπα ρίχνοντας παράλληλα νέο φως γενικότερα για τον μυστηριώδη κόσμο τους.

Προτεινόμενα για εσάς