Βέλγιο: Εντοπίστηκε κλεμμένο ρωμαϊκό άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ. σε κατάστημα με αντίκες

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 19:49
A- A A+

Ρωμαϊκό άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ. εντοπίστηκε σχεδόν μια δεκαετία μετά την κλοπή του από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία.

Δύο Ιταλοί αξιωματικοί εντόπισαν το άγαλμα ακέφαλης μορφής σε κατάστημα με αντίκες στο Βέλγιο. Θεώρησαν ύποπτη την προέλευσή του, έψαξαν σε βάση δεδομένων με κλεμμένα αντικείμενα και τελικά ανακάλυψαν ότι το γλυπτό αναζητείτο από το 2011. Το άγαλμα εκτιμάται πως αξίζει περίπου 100.000  ευρώ.

Οι Ιταλοί αξιωματικοί, που υπηρετούν στο τμήμα αρχαιοτήτων της στρατιωτικής αστυνομίας των Καραμπινιέρι, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για μία άλλη έρευνα στις αρχές του χρόνου.

Ένα βράδυ όμως, μετά τη δουλειά, έφτασαν στην περιοχή Sablon, η οποία φημίζεται για τα καταστήματα με αντίκες, όπου συνάντησαν τη μαρμάρινη φιγούρα. Η έρευνα που ακολούθησε επιβεβαίωσε ότι το άγαλμα είχε κλαπεί από την τοποθεσία της Villa Marini Dettina στα περίχωρα της Ρώμης τον Νοέμβριο του 2011. Κατασχέθηκε από τις βελγικές αρχές και έχει πλέον επιστραφεί στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρώμης.

Η Ιταλία αγωνίζεται εδώ και αρκετό καιρό για την ανάκτηση αντικειμένων τέχνης, που σύμφωνα με την κυβέρνησή της λεηλατήθηκαν ή εκλάπησαν.

Προτεινόμενα για εσάς