«Εφυγε» η Φιλιώ Χαϊδεμένου

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 11:37
UPD:12:07
A- A A+

Απεβίωσε η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η γυναίκα - σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου

Γεννημένη το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, η Φιλιώ Χαϊδεμένου είχε δημιουργήσει μουσείο κειμηλίων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής και ήταν συγγραφέας του βιβλίου: «Τρεις αιώνες μια ζωή», στο οποίο αφηγείται τα βιώματά της από τη ζωή στα Βουρλά και από τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών μικρασιατικών σωματείων και βραβεύτηκε επανειλημμένως για τις δραστηριότητές της.

Σε παλαιότερη ομιλία της η Φιλιώ Χαϊδεμένου είχε τονίσει: «Η Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι η μεγαλύτερη του αιώνα μας, αλλά η μεγαλύτερη των αιώνων, διότι τέτοια καταστροφή, μαζική σφαγή, φωτιά και καταστροφή, εγώ τουλάχιστον που διάβαζα από παιδί και παρακολουθούσα, δεν έχει γίνει.

Έχουν γίνει πολλές καταστροφές στους αιώνες, όμως τόσο μαζική καταστροφή, πολλών ατόμων μαζί, δεν έχει γίνει, ούτε και με τέτοιο τρόπο που έγινε η καταστροφή αυτή η δική μας, η μικρασιατική καταστροφή».

K. Καραμανλής: «Εφυγε μια άξια Ελληνίδα»

«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν μια σπάνια, άξια Ελληνίδα. Με τη δέσμευση και τον ακατάβλητο δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις γενιές των Ελλήνων προσφύγων, έθεσε ως στόχο ζωής - και το πέτυχε - να συμβάλλει προσωπικά και ουσιαστικά στο να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη και ο πολιτιστικός πλούτος του Μικρασιατικού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Όπως όλοι όσοι είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε προσωπικά τη γιαγιά - Φιλιώ και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά της, θα τη θυμάμαι με αγάπη και βαθιά συγκίνηση. Στην οικογένεια και τους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε την επανέκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που λειτουργεί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Προτεινόμενα για εσάς