Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκατό ημέρες πριν από την έναρξη, με τις αμφιβολίες πάντα να υπάρχουν

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 11:13
UPD:11:15
REUTERS/POOL
A- A A+

Το ορόσημο των 100 ημερών πριν από την Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (14/04) σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε την μετάθεση της διοργάνωσης κατά ένα χρόνο κι αντί για το καλοκαίρι του 2020 οι αθλητές και οι αθλήτριες από κάθε γωνιά της υφηλίου μετρούν, πλέον, αντίστροφα για το μεγάλο ραντεβού του αθλητσιμού στην ιαπωνική πρωτεύουσα από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.

Στο διάστημα αυτό έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, κι ενώ η απειλή του κορωνοϊού εξακολουθεί να υφίσταται σε όλο τον κόσμο, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, αυτή την φορά όλα δείχνουν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» αναγκάστηκε ν΄ αλλάξει τον πρόεδρο της, Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την παγκόσμια κατακραυγή που ακολούθησε μετά τα σεξιστικά σχόλια που έκανε.

Επίσης.παραιτήθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Τελετής Έναρξης, Χιρόσι Σακάκι, για ακατάλληλα σχόλια που απευθύνονταν σε γυναίκα ηθοποιό. Στη θέση του Μόρι, ανέλαβε η Σεϊκο Χασιμότο, μαζί με 12 νέες γυναίκες στην επιτροπή, φτάνοντας έτσι σε ποσοστό 42%, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του BBC.

Από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα περίμενε κανείς ότι οι χώροι υποδοχής και τα στάδια θα ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο. 

Παρ΄ όλα αυτά ορισμένα από τα test events έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ενώ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΟΕ των Αγώνων αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την είσοδο στην χώρα σε ξένους θεατές και εθελοντές, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του Covid-19.

Ένα από τα μέτρα που έχουν παρθεί αφορά και τους Ιάπωνες θεατές (ο αριθμός μπορεί να μειωθεί περισσότερο), οι οποίοι δεν θα πρέπει να τραγουδούν ή να πανηγυρίζουν στη διάρκεια των αγωνισμάτων, ενώ επίσης απαγορεύεται η σωματική επαφή μεταξύ αθλητών (αγκάλιασμα και χειραψία).

Ζητήθηκε επίσης από τις αντιπροσωπείες να μετριάσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των μελών τους και θα πρέπει επίσης ν΄ ακολουθήσουν αυστηρή καθοδήγηση σχετικά με την υγιεινή, την κοινωνική απόσταση και τις εξετάσεις.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο μεταξύ των χώρων διαμονής και των σταδίων των αγώνων, ενώ απαγορεύεται η επίσκεψη σε τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια.

Οι Ιάπωνες φαίνεται να διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους για την τέλεση της διοργάνωσης, αν και πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι διαφωνούντες έχουν μειωθεί λίγο κάτω από το 60% από το το περίπου 80% που κυμαίνονταν πριν από λίγο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση με την πανδημία στην Ιαπωνία δεν είναι τόσο σοβαρή (επί του παρόντος) όσο σε άλλες χώρες, παρότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο με τα νούμερα να ανεβαίνουν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Για το λόγο αυτό ελήφθησαν νέα μέτρα. Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου στην Ιαπωνία, απαγορεύτηκε η διέλευσή της από την Οζάκα.

Παρά τα μέτρα ασφάλειας και τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της πανδημίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις