Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το Πάσχα - Επιφυλάξεις των ειδικών

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 11:08
UPD:11:10
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Μετά τα χθεσινά ανησυχητικά δεδομένα της πανδημίας, με 93 ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους και 802 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την περίπτωση μιας περαιτέρω χαλάρωσης το Πάσχα με διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

«Είναι σαφές ότι η πρόθεση μας είναι να έχουμε ένα Πάσχα πιο κανονικό από το περσινό, αλλά σίγουρα όχι όπως το προπέρσινο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας πάντως επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Ωστόσο και με δεδομένες τις αντιδράσεις για την ελευθερία στις μετακινήσεις των τουριστών έναντι των Ελλήνων πολιτών, τόνισε πως, «επειδή πλησιάζει η 14η Μαΐου,ημέρα ανοίγματος του Τουρισμού, είναι δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες».

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα, θα είμαι ο κακός της παρέας», δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο άνοιγμα των μετακινήσεων προς την επαρχία.

Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε πως η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα μπορούσε να «ξαναφουντώσει» τον ιό, κάτι που αποτελεί ρίσκο στην προκειμένη φάση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που εκτιμάει ότι η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί. Το πρόβλημα εντούτοις είναι ότι «ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει».

Τα πιθανά σενάρια

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στα self test. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περίπου 900.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα μπορούν στο τέλος της εβδομάδας να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία αυτοδιαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, τράπεζες, Δικαιοσύνη αλλά και άλλους ανοιχτούς κλάδους.

Άλλωστε, όπως ανέφερε χθες και ο κ. Σταμπουλίδης, πολύ πιθανό οι αγορές στα καταστήματα να γίνονται πλέον χωρίς ραντεβού.

Ούτως ή άλλως, στην κυβέρνηση δεν σκοπεύουν να λάβουν κάποια απόφαση αναφορικά με τις μετακινήσεις στην επαρχία πριν αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο για Πάσχα στο χωριό με τους ταξιδιώτες να έχουν κάνει προηγουμένως self test. Είναι επίσης πιθανό οι μετακινήσεις να επιτραπούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως από τον ιό.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή