Μη δεσμευτική η έκθεση της Ευρωβουλής για την ΠΓΔΜ λέει η κυβέρνηση

Θεόδωρος Πάγκαλος: Δυσμενέστατη εξέλιξη
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 15:56
UPD:17:16
A- A A+

Η έγκριση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή κ. Μέγερ για την ΠΓΔΜ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/05/1342489.htm από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής δεν είναι δεσμευτική για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υποστήριξε σήμερα ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής εξέλιξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/06/1342721.htm .

«Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών», δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος, παραπέποντας σε παλαιότερη δήλωσή του άλλη ερώτηση που συναρτούσε «ενδεχόμενες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

Θ. Πάγκαλος: «Λυπημένος ως Έλλην για την εξέλιξη την υπόθεσης»

Αντίθετα σημαντική και δυσμενέστατη εξέλιξηγια τη χώρα, χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωβουλής ο πρωήν υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνοντας ότι αναμένει την παρέμβαση του πρωθυπουργού -και όχι μόνο της υπουργού Εξωτερικών για το θέμα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια ισχυρότατη φωνή, αποφασίζει για πολύ βασικά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός. Μπορεί να εκβιάζει καταστάσεις πχ μη ψηφίζοντας κονδύλια που σε αφορούν, αν αλλού έχεις προκαλέσει τη δυσφορία του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τις πλειοψηφίες που ελέγχουν τις χώρες και όταν έχουμε ένα τέτοιο συντριπτική πλειοψηφία σε βάρος μας σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο κλίμα και στο Συμβούλιο Υπουργών όταν τεθεί αυτό το θέμα και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Οι ευρωβουλευτές έκαναν το καθήκον τους, αλλά ήταν η μειοψηφία χωρίς κανένα σύμμαχο», τόνισε ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του στον Alpha 989.

«Περιμένω την κυβέρνηση να μιλήσει επί του θέματος και πρέπει να μιλήσει όχι μόνο η κ. Μπακογιάννη, αλλά ο κ. Καραμανλής γιατί είναι τεράστια σημασίας το ζήτημα», παρατήρησε.

Όσο για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική πλευρά ο κ.Πάγκαλος είπε: «Εγώ δεν μπορώ να σας πω τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν θέλω να γίνω ΥΠΕΞ στη θέση του ΥΠΕΞ. Διαμαρτύρομαι όμως και αγανακτώ γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κυβέρνηση επί του θέματος, όπως στο Κυπριακό... Τι βέτο θα ασκήσει ο πρωθυπουργός; Στο όνομα FYROM; Το FYROM είναι όνομα που η Ελλάδα επέλεξε, ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι λυπημένος ως Έλλην για την εξέλιξη την υπόθεσης», κατέληξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

«Επιβεβαιώθηκε η ρήση του Κων/νου Μητσοτάκη»

«Τελικά επιβεβαιώθηκε η ρήση του Κων/νου Μητσοτάκη γιατί βρισκόμαστε τόσα χρόνια μετά το 1992 και ακόμα το θέμα δεν έχει επιλυθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η κοινή γνώμη -είπε- εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη από ό,τι ήταν τότε. Τότε υπήρξε ένας εθνικιστικός παροξυσμός που εντέλει δυσχέρανε τους χειρισμούς της κυβέρνησης γιατί τότε είχε επιτευχθεί μια λύση που με τα σημερινά δεδομένα θα χαρακτηρίζονταν εξαιρετική». «Αυτή ήταν η περίφημη λύση για μια αποδεκτή σύνθεση ονομασία , η οπαία τότε δυστυχώς υπό την πίεση της εθνικιστικής έξαρσης δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Μερικές φορές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν δεν λύνονται στην ώρα τους, η επόμενη λύση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κυπριακό», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή