Ρομπο-ταξί στους δρόμους του Ντουμπάι

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 17:29
Cruise

Το εικονιζόμενο Origin είναι ένα αυτόνομο αυτοκίνητο που θα εκτελεί υπηρεσίες ταξί μέσα στις πόλεις

A- A A+

Οι Αρχές του Ντουμπάι έδωσαν άδεια στην αμερικανική εταιρεία Cruise να ξεκινήσει το 2023 δοκιμαστικά δρομολόγια στην πόλη με τα αυτόνομα αυτοκίνητα της τα οποία θα εκτελούν υπηρεσίες ταξί. Το Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχοντας εξελιχθεί στον 21ο αιώνα σε ένα από σύμβολα της ανάπτυξης και της χλιδής στην Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.

Πριν από λίγα χρόνια οι Αρχές του εμιράτου αποφάσισαν ότι θέλουν να μετατρέψουν και μάλιστα πολύ σύντομα το Ντουμπάι όχι απλά στην πιο hi-tech πόλη του κόσμου αλλά σε έναν τόπο βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ανάμεσα στα άλλα στο Ντουμπάι οι Αρχές του Ντουμπάι κατασκευάζουν δίκτυο λειτουργίας υπερηχητικών τρένων και έχουν επιτρέψει τις δοκιμές ιπτάμενων αυτοκινήτων και αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που θα λειτουργούν ως ταξί με στόχο αυτά να ξεκινήσουν επισήμως τα δρομολόγια τους μέσα στα επόμενα 1-2 έτη.

Την στιγμή που τα αυτόνομα ιπτάμενα ταξί θα πετούν στον ουρανό του Ντουμπάι στους δρόμους θα κυκλοφορούν τα τετράτροχα… αδελφάκια τους. Οι Αρχές του Ντουμπάι έδωσαν άδεια στην αμερικανική εταιρεία Cruise να ξεκινήσει το 2023 δοκιμαστικά δρομολόγια στην πόλη με τα αυτόνομα αυτοκίνητα της τα οποία θα εκτελούν υπηρεσίες ταξί. Οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι έχουν θέσει ως στόχο το 20% των μετακινήσεων στην πόλη ως το τέλος της δεκαετίας να γίνεται με αυτόνομα οχήματα.

Η Cruise που υποστηρίζεται από την General Motors και την Honda παρουσίασε πριν από δύο χρόνια το Origin, ένα όχημα αυτόνομης κίνησης στο οποίο δε υπάρχουν τιμόνι και πεντάλ. Το όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια έχει χωρητικότητα τεσσάρων επιβατών και έχει ήδη κάνει δοκιμαστικές διαδρομές σε δρόμους της Καλιφόρνια στις οποίες έχει καλύψει συνολικά 1,6 εκατ. χλμ. χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ασφαλείας στην λειτουργία τους. Μάλιστα τα στελέχη της Cruise ευελπιστούν ότι θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο στο οποίο εδρεύει η εταιρεία νωρίτερα από το 2023.

Προτεινόμενα για εσάς