Ανοικτός ο Μπους για μία «μετα-Κιότο» συμφωνία

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 17:51
UPD:17:57
A- A A+

Ανοικτός στην διαπραγμάτευση μίας «μετα-Κιότο» συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο πρόεδρος Μπους κατά διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

«Ηλθα εδώ με τη σταθερή βούληση να συνεργασθώ μαζί σας για μία μετα-Κιότο συμφωνία και για να βρούμε τον τρόπο να επιτύχουμε ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος μετά το γεύμα που του παρέθεσε η Αγγελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) που πραγματοποιείται στο Χάιλιγκενταμ της Βαλτικής (βόρεια Γερμανία).

Από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος της G8 θα στείλει στον κόσμο ένα ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Οι διαπραγματεύσεις για μία συνθήκη που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει, θα αρχίσουν το Δεκέμβριο στο Μπαλί, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές στο Χάιλιγκενταμ

Εν τω μεταξύ σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής στο Χάιλιγκενταμ, τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν.

Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, περίπου 10.000 άτομα παραβίασαν την απαγόρευση για διαδηλώσεις στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής, και προειδοποίησε με μαζικές συλλήψεις. Για την ασφάλεια της G8 έχουν αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή περίπου 16.000 αστυνομικοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή