Κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν για τις διαμαρτυρίες του 2019

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 17:25
UPD:22:24
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ Ιρανούς διοικητές πολιτοφυλακών και αρχηγούς της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των ελίτ των επαναστατικών φρουρών, για μια θανατηφόρα καταστολή τον Νοέμβριο του 2019, δήλωσε το μπλοκ στην Επίσημη Εφημερίδα του τη Δευτέρα.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων είναι οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2013 και η προετοιμασία τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters τον περασμένο μήνα.

Το μπλοκ, το οποίο χτύπησε επίσης τρεις ιρανικές φυλακές με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, έθεσε στη μαύρη λίστα τον Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Επαναστατικών Φρουρών, την πιο ισχυρή και βαριά οπλισμένη δύναμη ασφαλείας στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ο Χοσεΐν Σαλαμί έλαβε μέρος στις συνεδρίες που οδήγησαν στις εντολές να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα δύναμη για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες του Νοεμβρίου 2019. Ως εκ τούτου φέρει την ευθύνη για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν », δήλωσε η ΕΕ.

Περίπου 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αναταραχών που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με τα διόδια που παρείχαν στο Reuters τρεις αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν τότε. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το σύνολο ήταν τουλάχιστον 304.

Στις 9 Μαρτίου, ο ειδικός εισηγητής του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, Τζαβαΐντ Ραχμάν, παρουσίασε μια έκθεση που ανέφερε ότι η Τεχεράνη χρησιμοποίησε θανατηφόρες δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών και την κατηγόρησε για αποτυχία διεξαγωγής κατάλληλης έρευνας και παράλειψη ευθύνης.

Άλλα άτομα που στοχοποιούνται με κυρώσεις της ΕΕ, τα οποία τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα, περιλαμβάνουν μέλη της σκληρής πολιτοφυλακής του Ιράν, που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Επαναστατικών Φρουρών, και ο επικεφαλής της Γκολαμρέζα Σολεϊμανί.

Το Ιράν έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες από τη Δύση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τεχεράνη, που επανειλημμένα απορρίπτει κατηγορίες της Δύσης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέρριψε ως «άκυρες» τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Σε απάντηση, το Ιράν αναστέλλει τις περιεκτικές συνομιλίες με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλων των συνεργασιών που απορρέουν από αυτές τις συνομιλίες, ιδίως στους τομείς της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και των προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή