Τουρκία: Ζώνες για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 10:24
A- A A+

Τρεις ζώνες ασφαλείας στην νοτιοανατολική Τουρκία καθόρισε τουρκικός στρατός για ένα τριμηνο, προκειμένου να εξαπολύσει επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο στην Αγκυρα.

Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τονίζεται ότι από τις 9 Ιουνίου ως τις 9 Σεπτεμβρίου ο στρατός θα εξαπολύσει ευρεία επιχείρηση σε τρεις ορεινές και μη κατοικημένες περιοχές στις επαρχίες Σιίρτ, Σιρνάκ και Χάκαρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Στις περιοχές αυτές θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και θα απαγορεύεται η πρόσβαση των πολιτών,όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Η Αγκυρα, όπως και ο Λευκός Οίκος αλλά και το Ιράκ διέψευσαν χθες τις πληροφορίες που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ για να καταδιώξουν κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ διέψευσε αργά χθες το βράδυ τις πληροφορίες, τονίζοντας πάντως ότι "προς το παρόν, δεν υπάρχει εισβολή σε ξένη χώρα".

"Ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι είμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ξεριζώσουμε τις τρομοκρατικές ρίζες", τόνισε με έμφαση ο Γκιούλ.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε εισβολή στο βόρειο Ιράκ, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, που παραμένει η πλέον ασφαλής στο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή