Ε.Ε.: Εξακολουθούν να αυξάνονται οι εκπομπές ορισμένων βιομηχανικών ρύπων

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 13:11
A- A A+

Οι εκπομπές ορισμένων βιομηχανικών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξακολουθούν να αυξάνονται, όπως προκύπτει από επισκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, περίπου τα δύο τρίτα των 50 βιομηχανικών ρύπων του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων μειώνονται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αζωτούχοι ρύποι στα υδάτινα συστήματα (-14,5%), τα διάφορα είδη φωσφορούχων ρύπων (-12%) και οι ατμοσφαιρικές εκπομπές διοξινών/φουρανίων (-22,5%).

Παρατηρείται ανοδική τάση των εκπομπών ορισμένων ρύπων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα που σημείωσε αύξηση κατά 5,7% μεταξύ των ετών 2001 και 2004.

Το 2004 δεν είχαν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή βασικά μέσα ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε τα εξής: «Παρόλο που οι εκπομπές βιομηχανικών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει μειώνονται, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βιομηχανικής ρύπανσης. Θεωρώ πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κράτη μέλη προσπαθούν να υποβάλλουν εγκαίρως τις εκθέσεις τους για τις εκπομπές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή