Ουγγαρία: Αναβάλλεται το άνοιγμα των σχολείων μετά από διαμαρτυρίες μαθητών και καθηγητών

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 11:06
UPD:11:09
REUTERS/EVA PLEVIER
A- A A+

Η Ουγγαρία αναβάλλει το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τρεις εβδομάδες έως τις 10 Μαΐου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, αφού δάσκαλοι και μαθητές διααρτυρήθηκαν και ζήτησαν αναβολή του ανοίγματος λόγω της πανδημίας.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι ελπίζει ότι 3,5 εκατομμύρια από τα 10 εκατομμύρια άτομα της Ουγγαρίας θα λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έως τις 19 Απριλίου, επιτρέποντας τη μείωση των περιορισμών.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε ένα σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των υπηρεσιών την Τετάρτη, αφού εμβολίασε το 25% του πληθυσμού της σε μια κίνηση που, με τα νοσοκομεία ακόμα κατακλυσμένους από ασθενείς με COVID-19, το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο κάλεσε πρόωρο.

Έναν χρόνο πριν τις εκλογές το 2022 και αποφασισμένοι να αποφύγουν έναν άλλο χρόνο ύφεσης, ο κ. Όρμπαν ανοίγει την οικονομία μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μέχρι την Παρασκευή, περισσότεροι από 8.000 μαθητές υπέγραψαν μια αίτηση στο Facebook από μια φοιτητική ομάδα για να παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, λέγοντας ότι η ζωή των δασκάλων και των γονέων ήταν σε κίνδυνο.

Την Πέμπτη, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στη σελίδα τους στο Facebook, η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ένωση των Εκπαιδευτικών δήλωσε ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία δεν πρέπει να συνεχιστεί στις 19 Απριλίου.

Ο Ορμπάν είπε στο κρατικό ραδιόφωνο το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να έχει κάνει εμβόλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, επιτρέποντας στους οπαδούς του Euro 2020 να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με κάρτα ανοσίας ή κάποιο άλλο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Βουδαπέστη είναι μία από τις 12 πόλεις που θα φιλοξενούν το τουρνουά, που ξεκινά στα μέσα Ιουνίου. Τα σχέδια για τα εισιτήρια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή