ΗΠΑ: 70% αύξηση στις αφίξεις των μεταναστών στα νότια σύνορα

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 17:46
UPD:17:49
REUTERS/JOSE LUIS GONZALEZ
A- A A+

Οι αφίξεις των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν κατά 70% τον Μάρτιο με περισσότερες από 172.000 συλλήψεις, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 8 Απριλίου.

Μεταξύ αυτών είναι όλο και περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι, των οποίων ο αριθμός διπλασιάστηκε σε ένα μήνα, από περίπου 9.400 σε περισσότερους από 18.600, σύμφωνα με στοιχεία από τα τελωνεία και τους συνοριοφύλακες (CBP). Πρόκειται για αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που ταξιδεύουν βόρεια από την Κεντρική Αμερική μέσω του Μεξικού.

Οι μετανάστες θέλουν να αποφύγουν τη βία των συμμοριών, τα υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Γουατεμάλα, ακόμη και ττην πείνα. Σύμφωνα με το think tank Pew Research Center, η Αμερικανική Συνιοφυλακή συνέλαβε σχεδόν 100.000 μετανάστες τον Φεβρουάριο. αυτό, αφού οι εισροές είχαν μειωθεί σε περίπου 16.000 τον Απρίλιο του 2020.

Η πανδημία συνέβαλε στην επιβράδυνση, αλλά η πρόσφατη έξαρση έκανε τους πολιτικούς να επισκεφθούν τα σύνορα και να φέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο. Κάποιοι αποδίδουν την αύξηση της μετανάστευσης στη μετατροπή  από τον Τζο Μπάιντεν των περιορισμών για τη μετανάστευση που ίσχυαν επί του κ. Τραμπ.

Ωστόσο, οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της μετανάστευσης στην έλλειψη οικονομικής ευημερίας λόγω της COVID-19, καθώς και φυσικών καταστροφών όπως ο τυφώνας Eta του Νοεμβρίου και ο τυφώνας Iota.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, οι τυφώνες επηρέασαν πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους, εκτόπισαν περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα και έχουν αφήσει περίπου 250.000 ακόμη να ζουν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή