Μυστικά μηνύματα Ολμέρτ στον Σύρο πρόεδρο Ασσαντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ»
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 10:39
A- A A+

Μηνύματα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασσαντ έστειλε μυστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλει το τίμημα της ειρήνης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο Ολμέρτ είχε πάρει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 24 Απριλίου. Ο Μπους αρνήθηκε πάντως να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή. Στη συνέχεια, ο Ολμέρτ έστειλε αρκετά μηνύματα στον Σύρο πρόεδρο με τη μεσολάβηση των ηγετών της Τουρκίας και της Γερμανίας και των συμβούλων τους, προσθέτει η εφημερίδα.

"Γνωρίζω ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία θα με υποχρεώσει να επιστρέψω στην κυριαρχία της Συρίας τα υψίπεδα του Γκολάν και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου για την αποκατάσταση της ειρήνης μαζί σας", φέρεται να γράφει σε ένα από τα μηνύματα προς τον πρόεδρο Ασσαντ ο Ολμέρτ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Θα ήθελα να μου πείτε αν σε αντάλλαγμα για την ισραηλινή αποχώρηση από το Γκολάν, η Συρία θα ήταν έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της: Να ακυρώσει σταδιακά τη συμμαχία της με το Ιράν, τη Χεζμπολλάχ και τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, και να βάλει τέλος στην υποστήριξη της τρομοκρατίας", προστίθεται στο μήνυμα Ολμέρτ.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από τον Σύρο πρόεδρο.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ διεκόπησαν τον Ιανουάριο του 2008 λόγω των διαφωνιών για τα υψίπεδα του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και τα προσάρτησε το 1981.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή