Astra μη μας μαλώνετε

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 07:26
REUTERS/THILO SCHMUELGEN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Λιγουλάκι ακόμα και θα τρελαθούμε. Υπάρχει συσχέτιση. Μαντατοφόρος ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ. Δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (των θρομβώσεων) με το εμβόλιο» της AstraZeneca, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση», επανέλαβε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι η συσχέτιση θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Δεν ξέρουμε τι θα αποφανθεί σήμερα ή την Πέμπτη ο ΕΜΑ. Ενδεχομένως να υποδείξει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ή σε κάποια ηλικιακή ομάδα αποφυγή, αν και μόλις την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι «η σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη» και συνέχιζε να προτείνει στον κόσμο να εμβολιαστεί με αυτό, καθώς ο απόλυτος κίνδυνος προέχει του σχετικού.

Το θέμα κάπως θα λυθεί, αλλού είναι η «στραβή». Στην επιμονή κάποιων να βαφτίζουν κάθε ανησυχία ανορθολογική. Στις βεβαιότητες κάποιων για τυχαιότητα, στην απαρίθμηση όλων των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου και στην υποτίμηση της χρονικής συνάφειας του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. 

Σύμφωνοι, όλα αυτά είναι περίπλοκα. Ναι, έχουν περιγραφεί περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z, αλλά αυτά είναι όντως σπάνια. Το φωνάζουν οι αριθμοί, το πιστοποιεί η Στατιστική. Με ψυχρή λογική ο συντάκτης Τομ Τσίβερς στο λονδρέζικο σάιτ Unherd έγραφε στα μέσα Μαρτίου: «Τι είναι τα 37 άτομα που αρρώστησαν μπροστά στα 5 εκατομμύρια που έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη και στα άλλα 12 εκατομμύρια του υπόλοιπου κόσμου; Ούτε σταγόνα στον ωκεανό. Να έχουμε και κατά νου ότι, με βάση τα δεδομένα για τα άτομα με προδιάθεση στις θρομβώσεις, και λίγοι είναι οι 37». 

Μη μας μαλώνετε, κύριε καθηγητά. Είμαστε άνθρωποι, προτού γίνουμε δεδομένα στατιστικά. Οι περισσότεροι δεν είμαστε και ειδικοί. Περιμένουμε από τους επιστήμονες να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και ειλικρινείς. Περιμένουμε μηνύματα θετικά και μέτρα προληπτικά, όταν τα σημάδια είναι δυνατά. Περιμένουμε να εμβολιαστούμε, όχι να τρελαθούμε.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή