Χάθηκε η εμπιστοσύνη, όχι η αστυνόμευση

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 07:00
UPD:09:21
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Εδώ και μερικές ημέρες ακούγεται όλο και περισσότερο στο δημόσιο λόγο ένα επιχείρημα που συνδέει τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας με την υποτιθέμενη ελλιπή αστυνόμευση. Ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης δόθηκε, για πολιτικούς λόγους, εντολή στην αστυνομία να αποσυρθεί από την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι μολύνσεις. 

Το συγκεκριμένο επιχείρημα πάσχει λογικά. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί συσχέτιση της έντασης της αστυνομικής επιτήρησης με τα κρούσματα. Αλλά ακόμη και στην Ελλάδα, αν παρατηρήσει κανείς τη χρονική αλλά και τη γεωγραφική εξέλιξη της πανδημίας τους πέντε μήνες του lockdown, θα διαπιστώσει ότι δύσκολα μπορεί να συσχετιστεί η διακύμανση των κρουσμάτων με τον τρόπο της αστυνομικής επιτήρησης. 

Το βαθύτερο πρόβλημα αυτής της γραμμής σκέψης είναι, όμως, θεωρητικό. Και αυτό γιατί βασίζεται στην εμπεδωμένη, στην Ελλάδα (και όχι μόνο), άποψη ότι η αυστηροποίηση της έντασης της αστυνόμευσης οδηγεί πάντα σε καλύτερα αποτελέσματα. 
Ειδικά, όμως, στην περίπτωση της πανδημίας οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η βέλτιστη εφαρμογή των μέτρων συνδέεται με την πειθώ και όχι με την επιβολή. 

Και φτάνουμε έτσι στην πραγματική αιτία του προβλήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή (αλλά όχι αιτία) το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, άρχισε να διαβρώνεται ταχύτατα η πίστη των πολιτών στην ορθότητα του ακολουθούμενου σχεδίου για τη διαχείριση της πανδημίας. 

Η αίσθηση της απογοήτευσης που δημιούργησε το αναποτελεσματικό lockdown, η καλλιέργεια αβάσιμων προσδοκιών για την επικείμενη επιστροφή στην «κανονικότητα», αλλά και τα ακατανόητα «έξυπνα μέτρα» δημιούργησαν σε ένα δυναμικό τμήμα του πληθυσμού έντονη δυσπιστία απέναντι σε κάθε μέτρο. 

Δυστυχώς, αυτό φαίνεται να είχε καταλυτική επίδραση στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα. 

Ας μην αναζητούμε λοιπόν λύσεις προκάτ. Η αστυνόμευση ούτε προκάλεσε αλλά ούτε και μπορεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα της πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων. Η μαγική λέξη είναι η εμπιστοσύνη. Και ο μόνος τρόπος να ανακτηθεί είναι να γίνει κατανοητό γιατί χάθηκε.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή