Βουλή- Τσακαλώτος: Μοντέλο ανισοτήτων το Σχέδιο Ανάκαμψης- Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε μόνο για ΣΔΙΤ

Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 17:11
UPD:17:15
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι  «οι ανισότητες είναι παντού, στους θεσμούς, στην ανάπτυξη, στην εργασία και στην κοινωνία». 

«Έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να πιστεύει πως ότι λέμε το 1995, είναι ίδιο με το 2005, το 2015, και το 2025, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Σαν να έχω μπροστά μου μια έκθεση copy paste», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σκυλακάκη ότι στην ομιλία του, «δεν υπήρξε πουθενά η λέξη ανισότητες αλλά μόνο η λέξη ΣΔΙΤ».

«Όμως, αυτό το μοντέλο έχει γίνει παραδεχτό ότι απέτυχε παγκοσμίως, σε όλους τους στόχους που αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι ένα μοντέλο που έφερε ανισότητες στην εργασία, στην παραγωγικότητα, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην κοινωνία. Και εσείς φέρατε μια έκθεση, που δεν λέει τίποτα για όλα αυτά, εκτός από αυτά που πάντα λέγατε. Ότι, μέσω της επιχειρηματικότητας και της ευελιξίας, όλα θα γίνουν καλά», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «Δεν κάνατε καμία διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο και έχετε το θράσος να έρχεστε στην Επιτροπή και να λέτε ότι σε δύο μήνες θα το φέρετε, και τότε θα εκφραστούν και οι φορείς. Πού είναι η διαβούλευση με φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κόμματα; Μόνο το επιτελικό κράτος σας ενδιαφέρει».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβήτησε ακόμη τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν βγαίνουν από το μακροοικονομικό μοντέλο». 

«Είναι ένα μνημόνιο χωρίς μνημόνιο. Και θέλετε να δεσμεύσετε και εμάς; Είναι ένα σχέδιο με ανισότητες παντού, αντίθετο από το αναπτυξιακό μοντέλο που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ανισότητα υπάρχει παντού στο σχέδιο σας. Στις περιφέρειες, στους θεσμούς, στους μισθούς, στην εργασία, ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχείρησης που θα ακούσουν το τελικό κείμενο όταν θα έρθει προς ψήφιση. Καμία δίκαιη ανακατανομή πόρων. Και έχουμε ένα κείμενο που τίποτα από αυτά δεν λέει, μόνο ασάφειες έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχετε σκύψει το κεφάλι πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και δεν είναι ίδια με τα προβλήματα του 2009 ή του 2019 και του 2021», συνέχισε.  

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «Ζήτησε ο κ. Σκυλακάκης, παρότι δεν είχε κάνει καμία διαβούλευση, να αντιμετωπιστεί το Εθνικό Σχέδιο με μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Εμείς πάντα, δείχναμε σοβαρότητα όσο ήμασταν αντιπολίτευση αντίθετα από ό,τι κάνει η ΝΔ. Πολύ σύντομα όμως θα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση που έχει καταλάβει τι γίνεται στη χώρα, εντοπίζει τα προβλήματα και ακόμα περισσότερο δίνει δίκαιες προοδευτικές λύσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή