Τυφλή ναι, αλλά όχι χωλή

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 18:19

A- A A+

Οσοι έχουν θύμησες από χωριό, έχουν ζήσει το πότισμα με το άλογο. Στήριζαν την αντλία στο πηγάδι και το άλογο αλώνιζε για να ποτίσει το χωράφι, και για να μην ζαλιστεί από την περιδίνηση του έδεναν τα μάτια. Μ' αυτό το τυφλάλογο, μοιάζει η δικαιοσύνη, όταν καταπραϋνει τη δίψα για απόδοση δικαίου.

Οι αποφάσεις της κινούνται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκεια και την ανθρώπινη σκληρότητα. Διακηρύσσεται σε όλους τους τόνους ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι κρίση των δικαστών αντικειμενική. Αντικειμενική δεν μπορεί να είναι, όχι μόνο η κρίση των δικαστών, αλλά κανενός, αφού όλοι είμαστε υποκείμενα.

Από κει και πέρα η υποταγή στο νόμο είναι αυτονόητη σε μία οργανωμένη κοινωνία, ακόμη κι όταν στην εφαρμογή του, ενίοτε μοιάζει με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα, αλλά σκίζεται από τα βαριά και μεγάλα. (Σόλωνας).

Σ' αυτήν την περίπτωση βέβαια, δεν εξασφαλίζεται ο σεβασμός στις αποφάσεις, αφού δεν καταδεικνύεται ότι είναι η δικαιοσύνη τετράγωνη, σ' όλα τα μέρη ίση και όμοια.

Τα γράφω αυτά με αφορμή τις βαριές ποινές σε 10 από τους 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση οικονομικής κατάχρησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο πρώην γραμματέας του Ιδρύματος καταδικάστηκε σε τρις ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, με βάση νόμο του 1950, που στο παρελθόν προέβλεπε ακόμη και θανατική ποινή.

Δεν είδα τόσα χρόνια που εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, να έχουν αποτραπεί οι καταχρήσεις, να λάμπει η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος να είναι ο κανόνας.

Ο πρώην Γραμματέας του Παντείου αιμοσταγής δολοφόνος να ήταν, μικρότερη θα ήταν η ειρκτή, αν και στο ζύγι η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν έχουν την ίδια αξία.

Καταδικαστέα, απαράδεκτη, καταστροφική για τον κοινωνικό ιστό η ατιμωρησία, αλλά γιατί η υπερβολική αυστηρότητα να εξαντλείται σε μία υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος, έστω και κραυγαλέα; Ποιος είναι ο στόχος, ο παραδειγματικός εκφοβισμός, γιατί δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι ότι υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες;

Η ζημία για το Πάντειο υπολογίζεται σε 2,7 δισ. δρχ. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθούν τόκοι 2,8 εκατ. ευρώ του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ της JP Morgan. Δηλαδή, εμείς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουμε «ανίδεες διοικήσεις και άπληστους χρηματιστές». Και οι επιχειρήσεις «Καθαρά χέρια» θα διεξάγονται χάριν εντυπωσιασμού;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή