Αποκάλυψε συμφωνία ΝΑΤΟ - ΗΠΑ για τις φυλακές της CIA

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 19:29
A- A A+

«Ελπίζω η εκθεσή μου να λειτουργήσει σαν καταλύτης για να συνειδητοποιήσουμε το βούρκο στον οποίο όλοι μας έχουμε πέσει, από ηθικής και νομικής πλευράς, μέσω του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" τον οποίο διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Με τα λόγια αυτά ο εντεταλμένος από το Συμβούλιο της Ευρώπης Ελβετός γερουσιαστής και πρώην εισαγγελέας Ντικ Μάρτι κλείνει τη δεύτερη έκθεσή του για τις μυστικές πτήσεις και φυλακές της CIA στην Ευρώπη.

Στην έκθεση καταγράφονται οι αποδείξεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της CIA, και της αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ ως "πλατφόρμα δράσης", εξασφαλίζοντας παράλληλα διμερείς μυστικές συμφωνίες με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και καταπατώντας κάθε αρχή γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δύο κεφάλαια της έκθεσης είναι αφιερωμένα σε Ρουμανία και Πολωνία, ενώ κριτική για τη στάση τους ασκείται σε Γερμανία και Ιταλία, που «χρησιμοποιούν ίδια επιχειρηματολογία με αυτή που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την καταδίωξη δημοσιογράφων, δικηγόρων, επιστημόνων».

Τιτλοφορώντας την εισαγωγή της έκθεσης «Η δυναμική της αλήθειας» ο Ντικ Μάρτι δηλώνει «Ολα αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως αναφορές, σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί μέσω αποδείξεων: Πολλά άτομα απήχθησαν από διάφορα μέρη του κόσμου και μεταφέρθηκαν σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν βασανιστήρια όπου υπέστησαν άγρια μεταχείριση. Αλλα άτομα συνελήφθησαν χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες και χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα δικαστικής υπεράσπισης, άλλα εξαφανίσθηκαν από την κυκλοφορία για ακαθόριστα χρονικά διαστήματα, σε μυστικές φυλακές ακόμα και χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το μόνο κράτος που αποτελεί εξαίρεση με τη στάση του, είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη το οποίο «αποδέχθηκε πλήρως τις ευθύνες του», αναφέρει η έκθεση. Επίσης ο Καναδάς θεωρείται ότι ακολούθησε «τη σωστή δικαστική οδό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή