Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της Βουλγαρίας και τη μετατροπή τους σε spa ή σε τουριστικά αξιοποιήσιμα κέντρα λουτροθεραπείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τουριστικής Ένωσης Λουτροθεραπείας.
Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια εμποδίζονται από τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, ώστε να θεωρείται αναγκαία η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των ιδιοκτητών, του υπουργείου Υγείας, αλλά και των τοπικών δημοτικών αρχών.
Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στην παλαιότητα των υποδομών, στην έλλειψη διαφήμισης, αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επαγγελματικής ένωσης, Ζλάτκο Ζλατάνοφ, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ιδρυθεί εθνική ακαδημία, προκειμένου να εκπαιδεύσει εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία και αξιοποίηση των θερμικών πηγών.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στην έλλειψη των άμεσων αεροπορικών διασυνδέσεων και ιδίως με χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, ώστε να επιστρέψουν στη Βουλγαρία οι τουρίστες από τις χώρες της Βαλτικής, τη Σκανδιναβία, αλλά και τη Ρωσία.
Τα έσοδα από την προσφορά υπηρεσιών spa κυμαίνεται μεταξύ ποσοστού 2% - 3% του ΑΕΠ.