Λιβύη: Αισιόδοξος o γιός του Καντάφι για τις πέντε νοσοκόμες από τη Βουλγαρία

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 10:20
A- A A+

Ο Σεΐφ Αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στην υπόθεση των πέντε νοσοκόμων από τη Βουλγαρία και του Παλαιστίνιου γιατρού που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη.

Ο αλ Ισλάμ συναντήθηκε στην Τρίπολη με την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και χαρακτήρισε "θετική" τη συνάντηση αυτή.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα συνάντηση με τις νοσοκόμες που βρίσκονται στη φυλακή εδώ και οκτώ χρόνια.

"Σε ένα μαραθώνιο, το τελευταίο χιλιόμετρο είναι συχνά το πιο δύσκολο", τόνισε ο αλ Ισλάμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Καντάφι, το οποίο συμμετέχει στις διεθνείς συζητήσεις για το θέμα αυτό.

"Ελπίζω πως το θέμα θα διευθετηθεί σύντομα, ειδικά αν ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων", πρόσθεσε.

Οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, κρατούνται στη Λιβύη από το Φεβρουάριο του 1999. Το 2004 καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή φέρονται να μόλυναν με τον ιό του AIDS περίπου 400 παιδιά που νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης. Από αυτά τα 56 υπέκυψαν αφού νόσησαν.

Ωστόσο ξένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά είχαν προσβληθεί λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής πριν οι Βουλγάρες νοσοκόμες μεταβούν στη χώρα. Αντίθετα, οι αρχές της Λιβύης απέδωσαν εγκληματική αμέλεια και πρόθεση στους κατηγορούμενους.

Η εκδίκαση της έφεσης των έξι κατηγορούμενων είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε χωρίς μέχρι τώρα να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή