Εμπόδια στο δρόμο για τα 2 τρισ. δολ.

Κατά Μπάιντεν Ρεπουμπλικανοί και εταιρείες
Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 19:05
UPD:19:14
REUTERS/MIKE BLAKE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Στα πρώτα μεγάλα εμπόδια προσκρούει το μεγαλόπνοο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να χρηματοδοτήσει με 2 τρισ. δολάρια προγράμματα υποδομών μέσω φορολογικών αυξήσεων, καθώς βρίσκει αντιμέτωπους όχι μόνο τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, πυροδοτώντας σειρά εντάσεων που ενδεχομένως να δυσκολέψουν την έγκρισή του στο Κογκρέσο.

Ενώ αρχικά η εταιρική Αμερική καλωσόρισε την ανακοίνωση των νέων μαζικών δαπανών, τώρα σε ένα πρώτο ρήγμα με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις απειλούν να εναντιωθούν σθεναρά στο πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων, επειδή ο Μπάιντεν προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τα νέα έργα με αυξήσεις των εταιρικών φόρων, κάτι που ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε μέσω του τεράστιου προγράμματος φορολογικών περικοπών του 2017. Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει αύξηση του φόρου επί των εταιρικών εσόδων από 21% στο 28%, αν και μικρότερη από το 35% του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και τον ελάχιστο φόρο για τα κέρδη από το εξωτερικό. Οι ενώσεις διαμαρτύρονται ότι οι φορολογικές αυξήσεις θα δυσκολέψουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τους ξένους ομίλους, που δεν επιβαρύνονται με τόσο υψηλή φορολογία. Ήδη την Τετάρτη ο Μπάιντεν εξαπέλυσε επίθεση στις κορυφαίες 500 επιχειρήσεις του Fortune, ξεχωρίζοντας την Amazon, καταλογίζοντάς τες ότι δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους. 

Η εταιρική Αμερική

Ωστόσο, οι επικρίσεις από την επιχειρηματική κοινότητα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, σε μία εξέλιξη που σηματοδοτεί σημαντική στροφή από την ισχυρή υποστήριξη που είχαν δείξει τα κορυφαία στελέχη της εταιρικής Αμερικής στο σχέδιο του 1,9 τρισ. δολαρίων. Όμως, ο «μήνας μέλιτος» μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων φαίνεται να τελειώνει. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαρακτήρισε το σχέδιο Μπάιντεν για χρηματοδότηση των υποδομών με αύξηση των εταιρικών φόρων «επικίνδυνα κακοσχεδιασμένο». Η Εθνική Ένωση Βιομηχάνων ανακοίνωσε ότι «σηματοδοτεί επιστροφή στις αρχαϊκές φορολογικές πολιτικές που έδωσαν σε άλλες χώρες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Αμερικής», ενώ η Business Roundtable προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις θα δημιουργήσουν νέα εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη. 

Εχθρικό μέτωπο όμως διαμορφώνεται και από τους Ρεπουμπλικάνους, με τον Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, μειοψηφικής πλέον και στο σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου, δεσμεύθηκε την Πέμπτη ότι θα πολεμήσει σε κάθε βήμα του το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βασίζεται σε οριακές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου για να επιτύχει την υιοθέτησή του. Ο Μακόνελ χαρακτήρισε το σχέδιο «Δούρειο Ίππο» για να περάσουν μεγάλες φορολογικές αυξήσεις. 

Απασχόληση και πωλήσεις ΙΧ

Σε μία ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας από πέρυσι τον Αύγουστο, χάρη στους αυξημένους εμβολιασμούς και τα νέα δημοσιονομικές μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Σε ένα ακόμη δείγμα ανάκαμψης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάρτιο επέστρεψαν στα προ του κορονοϊού επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση 11,3% το α’ τρίμηνο, στα 16,8 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Wards Intelligence.

Καπιτώλιο: Νεκρός ο δράστης που παρέσυρε με ΙΧ  δύο αστυνομικούς

*Ένας νεκρός και ένας τραυματίας αστυνομικός χθες κοντά στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, όταν παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο και το κτήριο όπου στεγάζεται το αμερικανικό Κογκρέσο είχε τεθεί σε αποκλεισμό για λόγους ασφαλείας, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος από το κτήριο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι νεκρός, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο οδηγός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

«Ένας ύποπτος συνελήφθη. Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Και οι τρεις διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», ανέφερε νωρίτερα στο Twitter η αστυνομία του Καπιτωλίου. Η αστυνομία επενέβη «αφού ενημερώθηκε ότι κάποιος παρέσυρε με αυτοκίνητο δύο πράκτορες» διευκρινίζεται στην ανάρτηση στο Twitter.

Αυτήν την εβδομάδα, βουλευτές και γερουσιαστές είναι σε διακοπές, όμως ορισμένα μέλη των επιτελείων τους, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι βρίσκονταν στον χώρο.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή