Χωρίς άλλοθι...

Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 07:00
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Στις 30.000 υπολογίζονται μετριοπαθώς οι πολίτες που βρέθηκαν ταυτόχρονα το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, με μεγάλο αριθμό -κυρίως νεότερων- με τη μάσκα φορεμένη διακοσμητικά ως... μούσι και με καφέ ή ελαφρύ ποτό στο χέρι. 

Ανάλογη εικόνα και το Σάββατο, ενώ σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο ήταν μεγάλες και άτακτες οι ουρές σε μαγαζιά που έδιναν take away ποτάκια, που τελικά πλήρωσαν μεγάλα πρόστιμα. Και φυσικά η συμπρωτεύουσα δεν αποτέλεσε την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα για το τι επικράτησε σε Αθήνα, διάφορες περιοχές της Αττικής και όλα τα αστικά κέντρα. 

Όσο δικαιολογημένη και να είναι η ψυχολογική κούραση όλων από τον έναν χρόνο πανδημίας, ορισμένες συμπεριφορές είναι επιεικώς αδικαιολόγητες. Ο κωδικός 6 δεν σημαίνει πάτε να συνωστισθείτε στη νέα παραλία, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, μιας περιοχής που αν θέλεις όντως να περπατήσεις έχεις πολλές δυνατότητες διαφορετικών διαδρομών, ή οπουδήποτε αλλού. 

Αξέχαστες επίσης οι εικόνες συνωστισμού στην Τσιμισκή το πρώτο Σαββατοκύριακο όταν άνοιξαν τα καταστήματα στην αρχή της εκπτωτικής περιόδου. Οι λοιμωξιολόγοι και όλοι οι ειδικοί μίλησαν και ξαναμίλησαν και έκρουσαν κώδωνα κινδύνου, όπως και η κυβέρνηση, για τέτοιες συμπεριφορές, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται όχι σε ιδιαίτερα ευήκοα ώτα. 

Σαββατοκύριακο μας ξημερώνει και σήμερα, λοιπόν, με την αγορά να ετοιμάζεται να ξανανοίξει έστω και με μέτρα, αλλά οι εικόνες που επικράτησαν ήδη από χθες το απόγευμα σε πολλές περιοχές της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για σύνεση στις μετακινήσεις και αυτό το Σαββατοκύριακο, πόσο μάλλον εν όψει της άρσης της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για άσκηση. 

Και με δεδομένο -όπως έχουν πει οι ίδιοι οι έμποροι- ότι εκτός από τα είδη της νέας σεζόν που θα πωλούνται, θα προσπαθήσουν να ξεστοκάρουν τα επί μακρόν κλειστά μαγαζιά τους με γενναίες εκπτώσεις και προσφορές, μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν και το προαναφερόμενο πάθημα έγινε μάθημα. Το σίγουρο είναι ότι έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας και με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα ύστερα από συνωστισμούς, διαδηλώσεις κ.ο.κ., δεν υπάρχουν άλλα άλλοθι, ούτε συγχωρούνται λάθη άγνοιας - αυτή δεν υπάρχει πια. 

Όπως, επίσης, δεν μπορούν να συγχωρεθούν και άλλα κομματικά πυροτεχνήματα, την ώρα μάλιστα που πανευρωπαϊκά το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην πράξη δυστυχώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον αρχικό θεωρητικό σχεδιασμό και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και έντονοι ενδοιασμοί μεταξύ των πολιτών για το εμβόλιο συγκεκριμένης εταιρείας. Ακόμη και εν μέσω του σφοδρού τρίτου κύματος κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, που είναι εφικτή με την τήρηση των μέτρων, την κοινή λογική και την αυτοσυγκράτηση. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή