Ανάμεσα σε δύο «φίλους»

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 17:30

A- A A+

Η εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να αντεπιτεθεί στους Κούρδους αντάρτες, την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανυπομονησία των Τούρκων, οι οποίοι έχουν πιέσει τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα εναντίον του PKK, λόγω των επιθέσεων που εξαπολύει στη νοτιοδυτική Τουρκία από κρησφύγετα που βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ.

«Πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη μέση, και το σημαντικότερο, για χτύπημα κάτω από τη μέση των Κουρδο-ιρακινών και όλων εμάς που ελπίζουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση», δήλωσε ο Πίτερ Ρόντμαν, ο οποίος έως τις αρχές του τρέχοντος έτους υπηρετούσε ως κορυφαίος σύμβουλος διεθνούς πολιτικής στο Πεντάγωνο.

Αν και η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οι Κουρδο-ιρακινοί είναι «οι καλύτεροι φίλοι που έχουμε στο Ιράκ, άρα βρισκόμαστε ακριβώς στο ενδιάμεσο», πρόσθεσε ο Π. Ρόντμαν.

Οι Τούρκοι διεξάγουν τακτικά επιδρομές κατά των ανταρτών στο Ιράκ κατά μήκος των ορεινών απομακρυσμένων συνόρων.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται απλά να εθελοτυφλεί μπροστά σε μια διαμάχη στην οποία δεν επιθυμεί να εμπλακεί, σε μία προσπάθεια να μην απομακρύνει τους λίγους φίλους που του απομένουν στην περιοχή.

Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες για την άμβλυνση της κατάστασης αντιμετωπίζουν εμπόδια και ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να προειδοποιεί για ενδεχόμενη επικείμενη εισβολή ευρύτερης κλίμακας.

Καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό της χώρας για αντεπιθέσεις στο PKK, καθώς και στους Κουρδο-ιρακινούς που ενδέχεται να επιτρέπουν σιωπηρά στους αντάρτες να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Εάν οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων ή απλά επιτρέψουν στους Τούρκους να εισέλθουν στο κουρδικό έδαφος από το βορρά, "θα έχουν παγιδευτεί σε μία παράλογη κατάσταση που θα επιδεινωθεί", δήλωσε ο Μπουλέντ Αλιρίζα, Τούρκος μελετητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι "αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν κάποια κίνηση".

ASSOCIATED PRESS

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή