Σε συμφωνία για τη διευκρίνιση της χρήσης της ονομασίας πώλησης «μοσχάρι γάλακτος» κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο γεωργίας ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση ονομασιών πώλησης που θα χρησιμοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος για την εμπορία κρέατος που προέρχεται από ζώα δύο κατηγοριών ηλικίας: 0 έως 8 μηνών και 8 έως 12 μηνών, σε συνδυασμό με απαίτηση ένδειξης της κατηγορίας ηλικίας του ζώου κατά τη σφαγή. Όταν επιλέγονται ονομασίες πώλησης, με τους νέους κανόνες θα λαμβάνονται υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, οι συνήθειες και οι πολιτιστικές παραδόσεις ώστε να βοηθούνται οι καταναλωτές να επιλέγουν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Ως αποτέλεσμα, το κρέας της πρώτης κατηγορίας θα φέρει ονομασία πώλησης ‘μοσχάρι γάλακτος’. Στα κρέατα της δεύτερης κατηγορίας, η ονομασία θα είναι ‘μοσχάρι’.
Παρομοίως, ο όρος ‘μοσχάρι’ ή τυχόν άλλη νέα ονομασία προκύπτουσα από τις ονομασίες πώλησης στην πρόταση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για τη σήμανση του κρέατος που προέρχεται από ζώα ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών.
Με τους νέους κανόνες θα απαιτείται να χρησιμοποιούνται σταθερές ονομασίες πώλησης των ειδών αυτών κρέατος στα διάφορα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με ένδειξη της κατηγορίας ηλικίας των ζώων τη στιγμή της σφαγής. Με το μέτρο επιδιώκεται να βελτιωθεί η διαφάνεια στην αγορά και να βοηθηθούν οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν επακριβώς το τι αγοράζουν. Η αλλαγή είναι επακόλουθο μακρόχρονων συζητήσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης διαβούλευσης στο διαδίκτυο σχετικά με την κατανόηση του όρου 'μοσχάρι γάλακτος' από τους καταναλωτές. Αποτελεί απόρροια αιτημάτων από το εμπορικό κύκλωμα και από τα κράτη μέλη για σαφέστερους κανόνες που αντανακλούν τα διαφορετικά συστήματα παραγωγής στα διάφορα κράτη μέλη.
Οι έμποροι που επιθυμούν να συμπληρώσουν τις ονομασίες πώλησης όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό με άλλες, προαιρετικώς παρεχόμενες, πληροφορίες θα μπορούν να το πράξουν σύμφωνα με το ισχύον σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και επισήμανσης του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1760/2000).
Εξάλλου, χάριν συνέπειας και προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν στρέβλωση του ανταγωνισμού, το κρέας που εισάγεται από τρίτες χώρες θα υπόκειται επίσης στις διατάξεις του υπόψη κανονισμού.
Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε περίπου 800.000 τόνους ετησίως. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Γαλλία (ποσοστό 30% του συνόλου), οι Κάτω Χώρες (26%), η Ιταλία (16%), το Βέλγιο (7%) και η Γερμανία (6%). Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος – σε αυτές αναλογεί περίπου το 70% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.