Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές αψηφούν τον φόβο ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «λουτρό αίματος»

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 07:57
UPD:08:03
EPA/NYEIN CHAN NAING
A- A A+

Οι διαδηλωτές βγήκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και πάλι στους δρόμους της  Μιανμάρ συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις κατά της χούντας σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ προειδοποίησε ότι «πλησιάζει λουτρό αίματος» λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.

Η προειδοποίηση της Κριστίν Σρέινερ Μπρεγκίν έρχεται μετά την επίθεση του στρατού και των ένοπλων των εθνοτικών μειονοτήτων στις παραμεθόριες περιοχές. Τουλάχιστον 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά καταστράφηκαν σε συγκρούσεις με τον Στρατό Ανεξαρτησίας Kachin (KIA), μια από τις πιο ισχυρές ομάδες ανταρτών της Μιανμάρ, όπως ανέφεραν το DVB.

REUTERS/SOE ZEYA TUN

Σύμφωνα με στρατιώτης της KIA, η επίθεση συνέβη την Τετάρτη το απόγευμα ενώ είχαν προηγηθεί οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της εθνοτικής ένοπλης ομάδας, Karen National Union. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση εναντίον τους σε περισσότερα από 20 χρόνια και χιλιάδες χωρικοί έχουν φύγει από τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο στην Ταϊλάνδη.

Η Μιανμάρ συγκλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διαμαρτυρίες από τη μέρα που ο στρατός ανέτρεψε την δημοκρατικά κλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι την 1η Φεβρουαρίου επικαλούμενος αβάσιμες αξιώσεις απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Σου Κι και άλλα μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) κρατούνται υπό κράτηση.

Η Κίνα πρέπει να παρέμβει

Η Κριστίν Σρέινερ Μπρεγκίν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί τη χώρα και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο έδαφος θα επιδεινωθεί μόνο.

Το συμβούλιο πρέπει να εξετάσει να λάβει «σημαντική δράση» για να αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων, καθώς «πλησιάζει το λουτρό αίματος», δήλωσε.

Το συμβούλιο μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την ανησυχία του και έχει καταδικάσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών, αλλά απέρριψε τη σκληρή γλώσσα με το χαρακτηρισμό πραξικόπημα ή τις απειλές πιθανής περαιτέρω δράση λόγω ενστάσεων από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και το Βιετνάμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τετάρτη την Κίνα, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα στη Μιανμάρ, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να επηρεάσει τους  υπεύθυνους για το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει έντονα το πραξικόπημα, η Κίνα ήταν πιο επιφυλακτική και ο ανώτερος διπλωμάτης της κυβέρνησης Γουάνγκ Γι ζήτησε σταθερότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Σιγκαπούρη, Βίβιαν Μπαλακκρίνναν την Τετάρτη.

«Η Κίνα χαιρετίζει και υποστηρίζει την προσήλωση του ASEAN στην αρχή της μη παρέμβασης ... και την« προσέγγιση του ASEAN »στο να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας της κατάστασης στη Μιανμάρ», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι οι υπουργοί «ζήτησαν την κλιμάκωση της κατάστασης, την παύση της βίας και την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών».

Η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) της  οποίας είναι μέλος η Μιανμάρ, έχει τη δέσμευση να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις του άλλου, αλλά υπό την ηγεσία της Ινδονησίας, ορισμένες χώρες πιέζουν ενεργά τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη της κρίσης.

Ωστόσο, ο στρατός μέχρι τώρα εμφανίστηκε αδιαπέρατος από την εξωτερική πίεση.

REUTERS/STRINGER
«Η ιστορία θα μας κρίνει σκληρά» για το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»  

Οι κυρώσεις στον στρατό της Μιανμάρ πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές καθώς το καθεστώς κλιμακώνει τη βία, δήλωσε ο Δρ. Σάσα ο οποίος συμμετέχει στην  αποστολή του ΟΗΕ στη Μιανμάρ. 

«Χρειαζόμαστε άμεσα διεθνείς στοχευμένες, συντονισμένες, αυστηρότερες κυρώσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο», εξήγησε  ο Δρ. Σάσα μιλώντας στο CNBC.

Όπως είπε, πέρα από την επιβολή κυρώσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει επίσης να στείλει ένα «ενοποιημένο και ισχυρό μήνυμα» για να σταματήσει αυτό το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στη Μιανμάρ.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο στρατός κατέλαβε με τη βία την εξουσία από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση την 1η Φεβρουαρίου. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται κάθε μέρα στους δρόμους για να διαμαρτυρόμενοι για τη χούντα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των πολιτών.

REUTERS/REUTERS STAFF

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 536 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 141 από αυτούς το Σάββατο, την πιο αιματηρή ημέρα των ταραχών, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «Assistance Association for Political Prisoners».

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καταδικάσει τη βία. ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επιβάλει κυρώσεις σε άτομα ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον στρατό.

«Ντροπή» στη διεθνή κοινότητα

Ο Δρ. Σάσα κάλεσε επίσης τη Ρωσία και την Κίνα να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα τον στρατό της Μιανμάρ. «Είναι πολύ σαφές ότι θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν τα όπλα στους στρατηγούς της Βιρμανίας (Μιανμάρ) », είπε.

«Αυτό που κάνουν είναι να τρομοκρατούν 54 εκατομμύρια… ανθρώπους της Μιανμάρ κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο», συνέχισε προσθέτοντας πως η Μόσχα και το Πεκίνο, που έχουν στενούς δεσμούς με τη χούντα, διαθέτουν τη δύναμη να σταματήσουν τη βία.

«Είναι δική τους απόφαση τώρα», είπε ο Δρ. Σάσα. Διαφορετικά, είναι «ντροπή» για τις δύο χώρες, για τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε.

Με παρέμβαση της Κίνας και της Ρωσίας, μαζί με την Ινδία και το Βιετνάμ, μετριάστηκε η κριτική του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ- ζήτησαν να αφαιρεθούν από την κοινή δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ οι αναφορές για το πραξικόπημα και η απειλή περαιτέρω δράσης.

Να σημειωθεί ότι Ρωσία και Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να ασκήσουν βέτο σε πιθανές αποφάσεις του Οργανισμού.

«Η ιστορία θα μας κρίνει σκληρά, δεν υπάρχει αμφιβολία», πρόσθεσε. «Πρέπει να πάρουν αποφάσεις και θα πρέπει να ζήσουν με τις αποφάσεις που θα πάρουν», τόνισε.

 Οικονομική πίεση

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι ο στρατός θα υποστεί πίεση, ο Δρ. Σάσα εξήγησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα βοηθήσουν γιατί θα πιέσουν οικονομικά την δραστηριότητα του στρατού.

Όπως είπε, ο στρατός χρηματοδοτείται από εταιρείες για να αγοράσει σφαίρες και όπλα, και οι κυρώσεις θα σήμαιναν λιγότερα χρήματα, λιγότερα όπλα και λιγότερους θανάτους αμάχων.

Ο Δρ. Σάσα είπε επίσης ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας τις επόμενες ημέρες και «δεν θα ξεκουραστεί» έως ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ελευθερία στη Μιανμάρ.

«Θα εργαστούμε σκληρά διμερώς. Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τους φίλους μας και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο », είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει «μέλλον» για τους στρατηγούς όταν η χώρα επιτύχει τη δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή