Πάσχα στους Αγίους Τόπους, έναν χρόνο μετά

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 07:30
UPD:13:12
REUTERS/ILAN ROSENBERG
A- A A+

Κλεφτές ματιές πάνω από την Ιερουσαλήμ. Παρατηρώντας από ψηλά, διακρίνεται ξεκάθαρα το εύθραυστο της ανθρωπότητας όπως είναι εδώ και αιώνες στους Αγίους Τόπους. Αρχαία μοναστήρια στην άκρη του γκρεμού, μικροσκοπικά ψαροκάικα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, έρημοι που αγγίζουν τις άκρες των πόλεων. 

REUTERS/AMIR COHEN

Άνθρωποι περνούν τους δύο Δρόμους του Σταυρού κατά μήκος της διαδρομής της Via Dorolosa στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η Οδός του Μαρτυρίου είναι η διαδρομή, που σήμερα γίνεται τελετουργικά με 14 ενδιάμεσες στάσεις και σύμφωνα με την παράδοση είναι η διαδρομή που ακολούθησε ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ, την εποχή των Αγίων Παθών, μεταφέροντας τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς το σημείο της σταύρωσής του στον Γολγοθά.

Για τους Χριστιανούς, το βιβλικό ταξίδι και η κληρονομιά του Ιησού είναι γραμμένα σε τοιχοποιίες και μνημεία σε όλο το τοπίο.

Πέρυσι τον Μάρτιο ένα γκρουπ Ελλήνων πιστών επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους και κάποιοι νόσησαν από κορωνοϊό. Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που χτυπήθηκε από την πανδημία. Σήμερα έχει κάνει άλματα στον εμβολιασμό και βρίσκεται στην κορυφή.

REUTERS/AMIR COHEN

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από drone δείχνει μια εναέρια άποψη της Βασιλικής του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ.

Για ένα χρόνο οι χριστιανικοί χώροι των Αγίων Τόπων, όπως και τα ιερά μέρη του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, βρίσκονταν υπό διαφορετικά επίπεδα lockdown και απέκλειαν τους ξένους προσκυνητές.

Η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Ιησού, ήταν η πρώτη περιοχή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που αναγκάστηκε να κλείσει πριν από το Πάσχα του περασμένου έτους, κλείνοντας την Εκκλησία της Γεννήσεως.

Άδεια τα στενά δρομάκια του χωριού Ein Kerem με τις διάσπαρτες γκαλερί και τα καταστήματα που πωλούν ζωγραφισμένα στο χέρι πλακάκια και κοσμήματα, όπως επίσης και γραφικά καφέ και κομψά εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας.

REUTERS/YOSRI ALJAMAL

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με ένα drone δείχνει από ψηλά ένα μοναστήρι που στέκεται στο όρος του Πειρασμού κοντά στην Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη.

Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020 ελάχιστα άλλαξαν. Όμως στις 19 Δεκεμβρίου το Ισραήλ άρχισε ένα γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 που σταδιακά έφερε την ελπίδα για ένα πιο ελεύθερο 2021. Τουλάχιστον για τους Ισραηλινούς, και όχι για τους Παλαιστίνιους, όπου η διάθεση του εμβολίου είναι πιο αργή, σύμφωνα με το Reuters.

REUTERS/ILAN ROSENBERG

Αεροφωτογραφία από τις 17 Φερβρουαρίου (Ash Wednesday - η πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής) δείχνει το χιόνι να πέφτει πάνω από το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων, τον πιο ιερό χώρο προσευχής του Ιουδαϊσμού και τον Θόλο του Βράχου, που βρίσκεται στην περιοχή που είναι γνωστή στους Μουσουλμάνους ως ο Ευγενής Ιερός Τόπος και στους Εβραίους ως το Όρος του Ναού.

Αλλά και στις δύο πλευρές των Αγίων Τόπων, καθώς το χριστιανικό ημερολόγιο προχώρησε από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα, οι πιστοί άρχισαν να εμφανίζονται ξανά σε μεγαλύτερο αριθμό.

REUTERS/AMIR COHEN

Σπίτια στο Kafr Kana, μια πόλη που ορισμένοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι η βιβλική πόλη της Κανά, όπου ο Ιησούς λέγεται ότι μετέτρεψε το νερό σε κρασί κατά τη διάρκεια ενός γάμου.

Οι αρχικές ελπίδες ότι οι φετινοί εορτασμοί του Πάσχα μπορεί να είναι εντελώς απαλλαγμένοι από περιορισμούς αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι.

REUTERS/AMIR COHEN

Πρόσκοποι συμμετέχουν σε μια χριστιανική πομπή την παραμονή της γιορτής του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ, για τη γιορτή της ανακοίνωσης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Ιησού.

Αλλά στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι τεράστιες μεσαιωνικές πόρτες της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου άνοιξαν για να υποδεχτούν το εκκλησίασμα.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου άρχισε ο εορτασμός του φετινού Πέσαχ - του εβραϊκού Πάσχα και θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου. Το Πεσάχ (διάβαση), αφορά την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα της απελευθέρωσής τους από τη δουλεία των Φαραώ και της διάβασής τους από την Ερυθρά θάλασσα προς τη Γη της Επαγγελίας.

REUTERS/AMIR COHEN

Αλιευτικά σκάφη που πλέουν στην ιερή θάλασσα της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Οι Καθολικοί γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε 3 ημέρες έχουν Πάσχα. 

Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε ακόμη ημέρες έως τις 2 Μαΐου, οπότε ελπίζουμε ότι και θα βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία.

Επιμέλεια: Πέπη Γρηγοριάδου
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή