Βραζιλία: Η πολιτική κρίση και ο Covid «στριμώχνουν» τον Μπολσονάρο

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 15:04
UPD:15:06
REUTERS/ADRIANO MACHADO
A- A A+

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του αφού όλοι οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας παραιτήθηκαν και την ίδια ώρα η Βραζιλία κατέγραφε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων λόγω Covid-19.

Το ντόμινο των παραιτήσεων ψηλόβαθμων στελεχών αρχηγών της άμυνας έχει ερμηνευτεί ως διαμαρτυρία στις προσπάθειες του προέδρου της Βραζιλίας να ασκήσει αδικαιολόγητο έλεγχο στον στρατό.

Η δημοτικότητα του Μπολσονάρο έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα λόγω του τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Η Βραζιλία βρίσκεται σταθερά στη δίνη του κορωνοϊού, και ο ο πρόεδρος της χώρας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης προσπάθησε να την υποβαθμίσει. Περίπου 314.000 άνθρωποι έχουν νικηθεί στη χώρα από τον Covid-19, με νέο ημερήσιο ρεκόρ 3.780 νέων θυμάτων την Τρίτη. Στη Βραζιλία έχει επίσης εντοπιστεί μία εκ των τριών παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες και μολυσματικές.

Εκτός από το υψηλό σε εθνικό επίπεδο θανάτων, υψηλό αριθμό απωλειών κατέγραψαν  επίσης τρεις πολιτείες: το Σάο Πάολο, η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Βραζιλίας, η βορειοανατολική πολιτεία Παραΐμπα και η Μπραζίλια.

Παγκοσμίως, η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid με περισσότερα από 12,6 εκατομμύρια. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα κρούσματα. Έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση;

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας ο οποίος ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια, είναι σταθερά αντίθετος στα μέτρα τουlockdown, υποστηρίζοντας ότι η ζημία στην οικονομία θα ήταν χειρότερη από τις επιπτώσεις του ίδιου του κορωνοϊού.

Έχει επίσης προτρέψει τους Βραζιλιάνους να «σταματήσουν να κλαψουρίζουν» για την κατάσταση.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρο, ο οποίος είχε προηγουμένως αμφισβητήσει τα εμβόλια υπερασπιζόμενος μη αποδεδειγμένα φάρμακα ως θεραπεία κατά του ιού, είπε ότι θα έκανε 2021 το έτος των εμβολιασμών. «Πολύ σύντομα θα συνεχίσουμε τη φυσιολογική μας ζωή», είπε.

Η δημοτικότητα του προέδρου έχει σημειώσει πτώση λόγω του χειρισμού της πανδημίας, με το 43% των Βραζιλιάνων να δηλώνουν ότι ο Μπολσονάρο ευθύνεται για την κρίση του Covid, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 54% βαθμολογεί την απόδοσή του σε σχέση με την πανδημία ως κακή ή πολύ κακή, από 48% στα τέλη Ιανουαρίου.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τον Μπολσονάρο;

Τα ρεκόρ των θανάτων που καταγράφονται εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που οδήγησε σε αλλεπάλληλες παραιτήσεις. Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και οι  αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορία εγκατέλειψαν τα πόστα τους ο ένας μετά από τον άλλο μέσα σε λίγες μέρες.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας που παραιτήθηκαν συντονισμένα εκφράζοντας την διαφωνία τους με τον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Οι τρεις άνδρες - ο στρατηγός Έντσον Λεάλ Πουζόλ, ο Ναύαρχος Ιλγκς Μπαρμπόσα και ο Αρχηγός Αντόνιο Κάρλος Μπερμούντεζ- παραιτήθηκαν την Τρίτη, μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ερνέστο Αραούζο υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά από έντονη κριτική από τους νομοθέτες.

Ο Ερνέστο Αραούζο κατηγορήθηκε για επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, κάτι που οι νομοθέτες δήλωσαν ότι είχαν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή ποσότητα των δόσεων του εμβολίου κατά του  Covid-19 από τη Βραζιλία.

Ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα ακολούθησε γρήγορα, προκαλώντας τον ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Άμυνας συγκρούστηκε με τον  Μπολσονάρο για το ζήτημα της πίστης των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες, είπε, ότι θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς την υποστήριξη του συντάγματος και όχι να υποστηρίξουν προσωπικά τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Λατινική Αμερική, Γουίλ Γκραντ, ο Μπολσονάρο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή