Lockdown: Εν αναμονή της εισήγησης των λοιμωξιολόγων για την τροποποίηση των μέτρων

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 13:22
UPD:13:24
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η κυβέρνηση. Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, αντί για την Παρασκευή, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και την άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Εντούτοις, το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (4.340) και οι 741 διασωληνωμένοι, έχουν προβληματίσει τους ειδικούς, οι οποίοι προκρίνουν έναν νέο σχεδιασμό αναχαίτισης της πανδημίας, καθώς τα υπάρχοντα μέτρα φαίνεται να έχουν «εξαντλήσει» την αποτελεσματικότητά τους.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου και για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας: «Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία, τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Εάν υπάρχει ένα ενθαρρυντικό νέο, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. Και βέβαια, το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο, είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση «Ελευθερία», προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο το πρόβλημα της έλλειψης των εμβολίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μίλησε για πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν η εστίαση θα ανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε, χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, γνωστοποίησε επίσης την εισήγηση για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις.  «Εισηγούμαστε άρση διαδημοτικών μετακινήσεων το συντομότερο», τόνισε σε συνέντευξή της η κυβερνητική Εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη, εξηγώντας ότι αυτή η χαλάρωση θα αποτρέψει φαινόμενα συγχρωτισμού σε μικρές πλατείες.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προγραμματίζεται κατά τα φαινόμενα τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι στα φαρμακεία θα υπάρχουν διαθέσιμα τα self tests, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κληθούν σε αυτοέλεγχο για κορωνοϊό προτού μπουν στις αίθουσες.

Ωστόσο, όλες οι αποφάσεις, καθώς και το αν είναι εφικτό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των μέτρων, θα κριθούν από την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, τον ρυθμό διασποράς, και φυσικά από την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή