Αυστρία - κορωνοϊός: Η Βιέννη παρακάμπτει την Κομισιόν και «φλερτάρει» με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 19:52
UPD:19:52
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN
A- A A+

«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου για προμήθεια πρόσθετου εμβολίου Covid έχουν βρει εύφορο έδαφος», τόνισε σήμερα στη Βιέννη ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη ρεαλιστική πλέον προοπτική προμήθειας του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ επισήμανε ότι  εξετάζονται όλες οι επιλογές επί του παρόντος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ευρύτερο πληθυσμό να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμη πιο δοκιμασμένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό, ενώ κατέληξε πως «ένα πράγμα είναι σαφές: κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Αυστρία πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Το πότε θα μπορούσε να εγκριθεί το Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακόμη ασαφές, ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας κυλιόμενης διαδικασίας έγκρισης. Όπως αναφέρεται σχετικά, κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για την υγεία, τα απαραίτητα δεδομένα μπορούν να υποβληθούν και να ελεγχθούν διαδοχικά εάν είναι διαθέσιμα, κάτι που μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία. Ο χρόνος έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν μπορεί να προβλεφθεί προς το παρόν - όμως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V καθίσταται ολοένα και περισσότερο μια πραγματική επιλογή για την Αυστρία, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις φερόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βιέννης και Μόσχας σχετικά με το Sputnik V, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να περιορίζεται να δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή και πως έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες Biontech και Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

«Για την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμαστούν τα εμβόλια για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος ενόψει της διαδικασίας έγκρισης του EMA, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έκτακτης έγκρισης θα υπάρχουν συνέπειες. Όπως συμπλήρωσε, η ευθύνη δεν θα ανήκει πλέον στους κατασκευαστές, αλλά στα κράτη- μέλη και σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται για το Sputnik V και υπάρχει η αισιοδοξία ότι «η τρέχουσα στρατηγική εμβολιασμού θα επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ έως το καλοκαίρι».

Διαπραγματεύσεις με Μόσχα για αγορά 1 εκατ. δόσεων του Sputnik V

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη παραπέμπει σε ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη Ρωσία για την ανταλλαγή εγγράφων, με τις αυστριακές υγειονομικές αρχές να έχουν επίσης πρόσβαση στα έγγραφα. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις φέρεται να αφορούν την παράδοση 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την αγορά τους.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά από τις 26 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου. «Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού, όπως επίσης οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.

Και για το κινέζικο εμβόλιο

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών» και ότι  «το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα - ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες». Ασκώντας κριτική για τον «επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό»  των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης, καθώς και την ταχύτητα έγκρισης τους, θεωρώντας, όπως τόνισε, «προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων».

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτώμεθα αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή