ΗΠΑ: Νέα στρατηγική στο Ιράκ - Εξοπλίζουν τους πρώην εχθρούς, Σουνίτες

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 18:56
A- A A+

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν σουνίτες αντάρτες για να πολεμήσουν την Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Η αμερικανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση έχει δώσει την άδεια στους αξιωματικούς της να διαπραγματευθούν συμφωνίες με τοπικούς ηγέτες. Οπλα, πυρομαχικά, στολές, χρήματα, φορτηγά και καύσιμα έχουν ήδη παραδοθεί, με αντάλλαγμα τις υποσχέσεις των Σουνιτών να μην επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά στην Αλ-Κάιντα.

Ομως η πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης είναι πιο πολύπλοκη και είναι αμφίβολο εάν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να ελέγξουν την χρήση του οπλισμού που παραδίδουν. Ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν οι Σουνίτες τα όπλα εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή στον εμφύλιο πόλεμο κατά των Σιιτών είναι ορατός.

Παρόμοιες προσπάθειες των Αμερικανών σε άλλους πολέμους έχουν αποδειχθεί καταστροφικές, όπως στο Αφγανιστάν.

Πάντως, Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ τονίζουν πως δεν πρόκειται να χορηγηθούν όπλα σε αντάρτες που έχουν επιτεθεί εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Το Πεντάγωνο διαψεύδει πως η κίνηση συνιστά αναγνώριση της αποτυχίας της νέας πολιτικής του Προέδρου Μπους για το Ιράκ. Η αρχική επιτυχία να επέλθει η ηρεμία στην Βαγδάτη έχει αντιστραφεί, αφού ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και των Ιρακινών πολιτών για τον Μάιο ήταν ο υψηλότερος από το 2003.

THE GUARDIAN, NEW YORK TIMES

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή