Σε ένα ακατοίκητο νησί στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο δημιουργήθηκε μια υπόγεια εγκατάσταση μέσα στην οποία έχουν αποθηκευθεί σε αεροστεγείς θαλάμους περίπου 100 εκατ. σπόροι ανάμεσα στους οποίους φυσικά εκείνοι των βασικών τροφών του ανθρώπου. Σκοπός της δημιουργίας της «Κιβωτού των σπόρων» όπως έχει ονομαστεί είναι να μην χάσει η ανθρωπότητα αυτούς τους καρπούς της φύσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Κάτι ανάλογο προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες να κάνουμε και στην Σελήνη. Ομάδα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εκπόνησε ένα σχέδιο για την δημιουργία μιας κιβωτού της ζωής στον φυσικό μας δορυφόρο. Μια υπόγεια εγκατάσταση στην οποία θα υπάρχει αποθηκευμένο το DNA εκατομμυρίων ειδών ώστε να είναι διαθέσιμα αν υπάρξει καταστροφή πλανητικού επιπέδου στην Γη.
Φυσικά φαινόμενα όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί, εποχή παγετώνων, ακραίες κλιματικές αλλαγές, πανδημίες αλλά και ένας πυρηνικός πόλεμος μπορούν να εξαφανίσουν μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη. Πρόσφατα οι κλιματικές αλλαγές προκαλέσαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στην κιβωτό των σπόρων. Για αυτόν τον λόγο η ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι πρέπει να φτιάξουμε μια τέτοια εγκατάσταση και στην Σελήνη όπου δεν υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών και μόνο αν βάλει το… χεράκι του ο άνθρωπος μπορεί να συμβεί κάτι κακό.
Το σχέδιο της ομάδας που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε μεγάλο διεθνές συνέδριο αεροδιαστημικής κάνει λόγο για δημιουργία μιας εγκατάστασης μέσα σε κάποιο από τα τούνελ ή σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί στο υπέδαφος της Σελήνης από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Εχει εντοπιστεί ένα τέτοιο τούνελ και μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για μια σειρά από ρομπότ που κατασκευάζει τα οποία θα εισέλθουν σε αυτές τις υπόγειες γεωλογικές δομές για να τις εξερευνήσουν και να τις χαρτογραφήσουν.
Το σχέδιο κάνει λόγο για μια εγκατάσταση στην οποία τα δείγματα του DNA θα διατηρούνται σε συνθήκες κρυογενικής ψύξης. H εγκατάσταση θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία θα βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Το προσωπικό της εγκατάστασης θα αποτελείται από ρομπότ.
«Τέτοια πρότζεκτ με κάνουν να αισθάνομαι ότι κάνουμε βήματα στο να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός. Άλλωστε πλησιάζει η στιγμή που ο άνθρωπος θα δημιουργήσει βάσεις στην Σελήνη και τον Άρη» αναφέρει ο Αλβάρο Ντίαζ Φλόρες Καμινέρο μέλος της ομάδας που εκπόνησε το σχέδιο για την κιβωτό της ζωής στην Σελήνη.