Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, για την ολιγωρία, όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης στην εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία και την απαξίωση ενός κρίσιμου τομέα για την οικονομία.
Στην Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζουν ότι η βιομηχανική ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο δομικό στοιχείο οικονομικής προόδου και ανάπτυξης των σύγχρονων εθνικών οικονομιών. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανική Επανάστασης, λήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνονται τεκμηριωμένα μεγέθη για την έκταση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στη χώρα. Προσεγγίστηκε , συνεχίζουν, ολιστικά των θέμα των οργανωμένων χώρων υποδοχής και τέθηκαν συγκεκριμένες χωροταξικές προτεραιότητες.
Ακολούθως, σημειώνουν, έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των Οινοφύτων, όπου κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς αντιμετωπίστηκε ολιστικά το πρόβλημα της άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή. Αντίστοιχα, εκπονήθηκε μελέτη για την λειτουργική και περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, τονίζουν οι βουλευτές, προωθήθηκαν συγκεκριμένες αλλαγές στη χωροταξία προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στον κλάδο της βιομηχανίας (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αναθεώρηση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία, χρηματοδότηση σε ΟΤΑ για εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων).
Ακόμη, αναφέρουν πως θεσπίστηκαν φορολογικά, οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, δημιουργία Ταμείου Υποδομών) με στόχο την προώθηση της εγκατάστασης/μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα.
Όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλά και συγκεκριμένων ειδικών παρεμβάσεων συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων ενίσχυσης της βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα και καθ’ όλη τη διακυβέρνηση της ΝΔ, απουσιάζει πλήρως μια εθνική στρατηγική για την βιομηχανία, ενώ τα όποια θέματα ανακύπτουν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και η ‘’επίλυση τους’’ έχει στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών κέντρων.
Αναγνωρίζοντας όπως αναφέρουν, την κρισιμότητα της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
- Tις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, σε συνέχεια των πολιτικών που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Με ποιον τρόπο προτίθεται να αξιοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο για την Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, αν πρόκειται να προχωρήσει την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία, που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πως θα αξιοποιήσει την νέα βιομηχανική Στρατηγική για την Ευρώπη όπως παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2020.
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μελέτη εξυγίανσης για την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, που εκπονήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και αν πρόκειται να λάβει μέτρα για την αξιοποίηση του ανενεργού κτιριακού αποθέματος εντός των βιομηχανικών πάρκων, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες σε αυτά αλλά και πως σκοπεύει να προχωρήσει με την κατάρτιση των κανονισμών λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων.