«Πυρά» Αλβαρο ντε Σότο κατά ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

«Το Κουαρτέτο έχει χάσει στο σύνολό του την ουδετερότητά του»
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 11:54
A- A A+

Δριμεία κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολιτικής τους στο Μεσανατολικό άσκησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Αλβαρο ντε Σότο. Όπως γράφει σήμερα ο Guardian, σε εμπιστευτική έκθεσή του o κ.Ντε Σότο σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εμποδίζει τις προσπάθειες για μιά συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της αντίγραφο της εμπιστευτικής έκθεσης του Αλβαρο ντε Σότο, με ημερομηνία 5 Μαΐου, η οποία αποτελείται από 53 σελίδες.Στην έκθεσή του ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ ασκεί κριτική -αν και σε διαφορετικό βαθμό- και σε άλλους πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας ,μεταξύ των οποίων και στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι αμερικανικές πιέσεις περιόρισαν τον ρόλο του ΟΗΕ ως αμερόληπτου συνομιλητή για το Μεσανατολικό, αναφέρει ο Ντε Σότο στην έκθεσή του.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ καταδικάζει το μποϊκοτάζ που έχει επιβληθεί στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επικρίνει και τους Παλαιστινίους για τη συνεχιζόμενη βία, όπως και τις ανέφικτες -όπως τις χαρακτηρίζει- προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών με τους Παλαιστινίους.

«Το διεθνές μποϊκοτάζ των Παλαιστινίων μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του περασμένου χρόνου ήταν άκρως κοντόφθαλμο και είχε καταστροφικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό λαό», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση και σημειώνεται πως «το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια ουσιασικά απορριπτική στάση έναντι των Παλαιστινίων.

Στην έκθεσή του ο Ντε Σότο εκτιμά επίσης ότι το Κουαρτέτο των μεσολαβητών για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ,Ρωσία,ΟΗΕ και ΕΕ) έχει χάσει στο σύνολό του την ουδετερότητά του «με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο από τις αρχές του 2007», ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πάγωμα των κονδυλίων προς τους Παλαιστινίους.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ντε Σότο, διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις που εμπεριέχονται δεν αποτελούν την επίσημη θέση των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή