Eurovision 2021: Οριστικά εκτός διαγωνισμού η Λευκορωσία

Απορρίφθηκε και το δεύτερο τραγούδι που έστειλε
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 16:01
A- A A+

Η Λευκορωσία αποκλείστηκε από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision καθώς και το δεύτερο τραγούδι που έστειλε, όπως και το πρώτο, παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Η χώρα κλήθηκε να υποβάλει ένα νέο τραγούδι πριν από δύο εβδομάδες καθώς εκφράστηκαν αντιδράσεις για δυνητικά «πολιτικό υπόβαθρο» στους στίχους του πρώτου κομματιού. Ωστόσο, και η νέα πρόταση από την ίδια μπάντα κρίθηκε ακατάλληλη από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Το συγκρότημα, Galasy ZMesta, είναι γνωστό ότι χλευάζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία πέρυσι, κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον ισχυρισμό ότι κέρδισε αμφισβητούμενες εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), οι διοργανωτές της Eurovision, συμφώνησαν ότι οι στίχοι ήταν ακατάλληλοι και όρισαν στη Λευκορωσία να υποβάλει νέο τραγούδι, εάν ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τον Μάιο.

Το θέμα είχε σχολιάσει και ο ίδιος ο πρόεδρος Λουκασένκο: «Αρχίζουν να μας πιέζουν σε όλα τα μέτωπα. Ακόμα και στην Eurovision, βλέπω. Θα φτιάξουμε ένα άλλο τραγούδι. Βλέπετε ότι όλα αυτά πολιτικοποιούνται». Η Λευκορωσία όντως επέστρεψε αλλά και το δεύτερο τραγούδι απορρίφθηκε.

Σε δήλωσή της η EBU ανέφερε ότι «εξέτασε προσεκτικά το νέο τραγούδι για να αξιολογήσει την δυνατότητα συμμετοχής του. Το συμπέρασμα ήταν ότι η νέα υποβολή παραβίαζε επίσης τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν οργανώνεται ή δεν τίθεται υπό καθεστώς ανυποληψίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς