Μια νέα γενιά ηλιακών κυττάρων με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, εύκαμπτα, εύχρηστα αλλά και εύκολα στην παραγωγή τους αναπτύσσει η ερευνητική κοινότητα σε όλο τον κόσμο και ξεκινά άμεσα η παραγωγή τους.
Τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή για χρήση στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου έκαναν την εμφάνιση τους στην δεκαετία του 1950. Είχαν υψηλό κόστος και απόδοση μόλις 6%. Τις επόμενες δεκαετίες το κόστος μειώθηκε δραματικά και η δυνατότητα τους να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική έφτασε το 22%.
Αναζητώντας νέα υλικά και τεχνολογίες ανάπτυξης νέων συστημάτων μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική η ερευνητική κοινότητα αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να ασχοληθεί με τον περοβσκίτη, ένα ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου. Ο περοσβκίτης έχει δείξει ότι μπορεί να είναι το υλικό από το οποίο θα αποτελούνται τα νέας γενιάς φωτοβολταϊκά συστήματα.
Από το 2009 ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ηλιακά κύτταρα με βάση τον περοβσκίτη χωρίς όμως κάποια απτά αποτελέσματα. Aναπτύχθηκαν κάποια κύτταρα με καλές επιδόσεις τα οποία δεν κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους έξω από τα ερευνητικά εργαστήρια. Όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη πρόοδος σε αυτό τον τομέα και φωτοβολταϊκά συστήματα από περοβσκίτη είναι έτοιμα να κάνουν την εμφάνιση τους.
Η Oxford PV είναι μιας εταιρεία που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να εκμεταλλεύεται εμπορικά τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται αρχικά στα εργαστήρια του πανεπιστημίου και εξελίσσονται στην συνέχεια αλλού. Η Oxford PV υποστηρίζει ότι η δική της έρευνα σε αυτό τον τομέα έχει προχωρήσει πολύ και δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει εντός του 2021 την παραγωγή ηλιακών κυττάρων από περοβσκίτη.
Στα εργαστήρια της έχουν αναπτυχθεί ηλιακά κύτταρα η απόδοση των οποίων φτάνει το 28% και σύμφωνα με τους ερευνητές της εταιρείας μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 40%. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να δημιουργηθούν ηλιακά πάνελ που θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από τα σημερινά με σημαντικά μικρότερο κόστος, θα χρειάζονται λιγότερο χώρο καθώς και λιγότερο εξοπλισμό και εργασία για να λειτουργήσουν.
Η εταιρεία Saule Technologies που εδρεύει στην Βαρσοβία ανέπτυξε τεχνολογία παραγωγής ηλιακών κυττάρων από περοβσκίτη χρησιμοποιώντας κοινούς εκτυπωτές inkjet. Η Σουηδική κατασκευαστική εταιρεία Skanska Group υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη εντός του 2021 να εκτυπώσει ηλιακά κύτταρα και να τυλίξει με αυτά ένα ολόκληρο κτίριο.