Το πρώτο βήμα για την άρση του lockdown θα ξεκαθαρίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις. Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, και όχι μόνο, με τον κόσμο σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζει ή να κάνει κατάχρηση του κωδικού 6 για τις μετακινήσεις. Tην ίδια ώρα η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, αν και τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια σχετική ισορροπία στις εισαγωγές από τη μια και στα εξιτήρια από την άλλη. Ωστόσο, οι εφημερίες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες - το διαπίστωσε με τα μάτια του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε την Κυριακή το «Τζάνειο» Πειραιά.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από αύριο θα καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση του lockdown. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, τα τελευταία 24ωρα αποφεύγουν να μιλούν για συγκεκριμένες ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Δε μπορώ εγώ να σας πω οριστικά κάποια ημερομηνία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα» δήλωσε την Κυριακή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Την Τετάρτη, και όχι την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να εισηγηθεί αν, τι και πότε θα ανοίξει.
«Αν είναι 5 Απριλίου ή αργότερα, θα το δούμε αυτή την εβδομάδα. Πρόωρο να βάζουμε ημερομηνίες» δηλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται θετικοί στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας τις επόμενες εβδομάδες, αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί το self testing.
«Αν ανοίξουν με συντεταγμένο τρόπο, μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης.
«Πρέπει να ανοίγουν ένα-ένα, για να έχουμε έλεγχο της πανδημίας» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ Άλκης Βατόπουλος.
Στο μεταξύ, για ακόμη μία ημέρα δεν αποφεύχθηκαν τα φαινόμενα συνωστισμού σε αρκετές περιοχές. Πολύς ο κόσμος στο Φλοίσβο, στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και έξω από τα take away.
Στου Ψυρρή, στην Αθήνα, γείτονες κατήγγειλαν ότι έξω από καφέ στην οδό Τάκη είχε συγκεντρωθεί κόσμος, με την αστυνομία να φτάνει στο σημείο και να κάνει συστάσεις από τα μεγάφωνα προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.
Λίστα αναμονής για κρεβάτι στην Εντατική
Την ίδια ώρα, «σκαρφαλώνει» όλο και πιο ψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στις νοσηλείες. Οι 735 που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι ΜΕΘ θα εξακολουθούν να πιέζονται για 2-3 εβδομάδες ακόμα.
Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής με το προσωπικό των νοσοκομείων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει άμεσα.
«Χθες ήταν 40 ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία, που περίμεναν να πάνε σε κρεβάτια εντατικής. Στον "Ευαγγελισμό" εντός μιας μέρας κατορθώνουμε να τους απορροφήσουμε» δήλωσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Οι δυνατότητες των νοσοκομείων στην Αττική είναι για άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν από μετατροπές σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία.
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων και στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 24ωρο στη συμπρωτεύουσα επιβεβαιώθηκαν 230 νέες μολύνσεις.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
«Δεν έχει εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στον αναγκαίο βαθμό που είχαμε πει από το δεύτερο κύμα για καθολική επίταξη των διαθέσιμων δομών και δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και έχει επωμιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος» ανέφερε, μιλώντας στο Open, ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
«Όταν άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι ή πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι, δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας ως τοτέμ» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
«Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη, μη τυχόν και ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές» είπε στη «Δημοκρατική Ρόδου» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πηγή: ΕΡΤ