Την ώρα που το Σάββατο γραφόταν στη Μιανμάρ νέα αιματηρό ρεκόρ νεκρών με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, οι στρατηγοί γιόρταζαν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ την Κυριακή ενάντια σε κόσμο που συγκεντρώθηκε για την κηδεία ενός από τους 114 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα, κάνοντας το Σάββατο την πιο αιματηρή ημέρα των διαδηλώσεων από την ημέρα που ο στρατός κατέλαβε με τη βία την εξουσία ανατρέποντας τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας την 1η Φεβρουαρίου.
Τουλάχιστον έξι παιδιά μεταξύ 10 και 16 ετών ήταν μεταξύ των 114 που σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα και μαρτυρίες.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στις διαδηλώσεις κατά της χούντας στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
EPA/STRINGER
Οι νεκροί αποδεικνύουν «ότι η χούντα θα θυσιάσει τη ζωή των ανθρώπων για να εξυπηρετήσει τους λίγους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδικάζοντας τα γεγονότα. «Ο γενναίος λαός της Μιανμάρ απορρίπτει το στρατιωτικό καθεστώς τρόμου», πρόσθεσε.
Παράλληλα οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής 'Αμυνας δώδεκα εθνών, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, εξέδωσαν την Κυριακή μια σπάνια κοινή δήλωση που καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες του στρατού στη Μιανμάρ.
Πρόκειται για τις εξής χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Δημοκρατίας της Κορέας, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν, «καταδικάζουμε τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά άοπλων ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις σχετιζόμενες με αυτές υπηρεσίες ασφαλείας της Μιανμάρ».
EPA/STRINGER
«Κάθε επαγγελματίας στρατιωτικός ακολουθεί διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς και είναι υπεύθυνος για να προστατεύει - όχι να βλάπτει - τους ανθρώπους που υπηρετεί. Προτρέπουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ να διακόψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για να αποκαταστήσουν έναντι του λαού της τον σεβασμό και την αξιοπιστία που έχουν απωλέσει λόγω των ενεργειών τους», καταλήγουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των 12 χωρών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ήταν «πολύ σοκαρισμένος» ενώ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Τομ Άντριους ζήτησε έκτακτη διεθνή σύνοδο κορυφής αφού πρώτα κατήγγειλε ότι ο στρατός πραγματοποιεί «μαζικές δολοφονίες» καλώντας τον κόσμο να απομονώσει τη χούντα και να εμποδίσει την πρόσβασή της σε όπλα.
Η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν ασκήσει κριτική, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάληψη δράσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - όπου έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο - μπορεί να είναι δύσκολη.
Ποια η κατάσταση την Κυριακή;
Την Κυριακή, οι οικογένειες πραγματοποίησαν τις κηδείες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα. Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε άτομα που συγκεντρώθηκαν για την κηδεία ενός από τα θύματα. Δεν έχουν, ωστόσο, αναφερθεί απώλειες κατά τους πυροβολισμούς στην κηδεία στην πόλη Μπάγκο, κοντά στην εμπορική πρωτεύουσα Γιανγκόν.
REUTERS/STRINGER
Μέχρι στιγμής την Κυριακή δεν υπήρχαν αναφορές διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας στη Γιανγκόν ή στο Μανταλέι, που υπέστη το μεγάλο πλήγμα σε θύματα το Σάββατο. Κηδείες γίνονται σε πολλά μέρη, αναφέρει το Reuters ενώ τις αναφορές ότι ο στρατός προσπάθησε να παρέμβει στις κηδείες μεταδίδει και το BBC.
Πώς αντέδρασε ο στρατός;
Ο στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει τους θανάτους.
Νωρίς το Σάββατο πραγματοποίησε την παρέλαση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με τον αρχηγό του πραξικοπήματος Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να αναφέρει στην ομιλία του ότι θέλει να «διαφυλάξει τη δημοκρατία». Προειδοποίησε όμως παράλληλα για «βίαιες πράξεις».
Στην παρέλαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, του Βιετνάμ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.
EPA/STRINGER
Μάλιστα και παρά τη σφαγή, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι στην πρωτεύουσα της χώρας Νέπιντο ξεσηκώνοντας την οργή πολλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή Maung Zarni.
naftemporiki.gr