Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα ομόλογα

Πλήρης κάλυψη της κυβέρνησης στον Γ. Κουρή
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 16:08
UPD:18:30
A- A A+

ΠΛΗΡΗ κάλυψη παρέσχε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γιώργο Κουρή ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/13/1345451.htm σε ερωτήσεις με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι από την κατάθεση του γενικού διευθυντή της JP Morgan φαίνεται να προκύπτει πως οι συνομιλίες για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ είχαν γίνει τον Οκτώβριο 2006 και όχι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Κουρής http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/13/1345409.htm .

Αυτό «δεν προκύπτει από πουθενά», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος και παραπέμποντας στη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη τόνισε: «Τα σενάρια συνωμοσίας που διακινούσε το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό τον καιρό κατέρρευσαν πανηγυρικά. Ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ. Κουρής έχει πάρει δημόσια θέση για όλα αυτά τα ζητήματα. Επίσης,ο κ. Κουρής στις 11/1/2007 σημείωσε ιδιόχειρα, σε εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, ότι "αυτό που μας ζητούν τώρα,δεν είναι συμβατό με το γράμμα της συμφωνίας που έχουμε κάνει”».

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «σε απλά ελληνικά (ο κ. Κουρής) είχε επιμείνει ώστε να συναφθεί το δάνειο των 280 εκατ.ευρω με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που είχαν συμφωνήσει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».

Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ακόμη ότι «το δάνειο συνήφθη με επιτόκιο 16 μονάδες βάσης κάτω του euribor. Η ουσία είναι, δηλαδή, ότι το ελληνικό δημόσιο ωφελείται σημαντικά από τους όρους αυτού του δανείου, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, διατυπώνοντας διάφορους απίθανους ισχυρισμούς».

«Η ουσία είναι, επίσης, -σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος- ότι ο δεύτερος των μαρτύρων που κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλή είπε, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι ο κ.Γ. Παπαμαρκάκης υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ, ότι υπήρχε μια σχέση παροχής συμβουλών του κ. Παπαμαρκάκη στο υπουργείο Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ».

«Ποιο χρώμα έχει τώρα ο κ.Παπαμαρκάκης, που ορισμένοι είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν δήθεν γαλάζιο;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Έκανε δουλειές με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τους συμβούλευε. Φαίνεται ότι και εκείνος είναι το ίδιο γαλάζιος με την “Ακρόπολη Χρηματιστηριακή”, που δήθεν έκανε δουλειές με τα Ταμεία μόνο επί κυβερνήσεως ΝΔ και στη διαδρομή αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο.

Δηλαδή ότι η δήθεν “γαλάζια” “Ακρόπολη” είχε πραγματοποιήσει, σε δύο μόλις χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πάνω από 70 συναλλαγές με Ταμεία και μάλιστα με όρους περίεργους, αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά το ίδιο ομόλογο, κάνοντας τράμπες δηλαδή». «Ας τελειώσει λοιπόν μια και καλή αυτή η παραφιλολογία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Όπως εξάλλου παρατήρησε ο εκπρόσωπος, «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια των οποίων η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε πάνω από 70 συναλλαγές με τα Ταμεία και κανείς δεν πήρε είδηση, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε μόνη της την υπόθεση στη δικαιοσύνη».

«Η ουσία –υπογράμμισε- είναι ότι δεν χάθηκε ούτε δραχμή από τα ομόλογα. Αυτό που είπε η σημερινή κυβέρνηση, το έκανε. Όλα τα άλλα είναι παραφιλολογία».

Ερωτηθείς τέλος, αν η κυβέρνηση θα δεχθεί ενδεχόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην πάγια θέση της κυβέρνησης, κατά την οποία δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση του θέματος.

ΠΑΣΟΚ: Διάφανη η πολιτική ευθύνη

Στην υπόθεση των ομολόγων «υπάρχει μια διάφανη πολιτική ευθύνη, η οποία αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, τον κ. Δούκα και τον κ. Κουρή. Διότι αυτή η υπόθεση δεν θα μπορούσε να γίνει αν από τη μια μεριά πρώτα δεν εξεδίδοντο τα σύνθετα δομημένα ομόλογα που είναι μια πατέντα της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης αυτής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8.

«Δεν υπήρξαν ποτέ πριν στην ελληνική οικονομική ιστορία αυτά τα προϊόντα. Από τη μια μεριά λοιπόν εκδίδονται τα οκτώ σύνθετα δομημένα ομόλογα από την τριάδα των οικονομικών υπουργών που άρα φέρουν την πολιτική ευθύνη και, από την άλλη, υπάρχει ένα σύστημα στο υπουργείο Απασχόλησης, με τον κ. Τσιτουρίδη, τον κ .Ευγένιο Παπαδόπουλο, τις κομματικά διορισμένες Διοικήσεις των Ταμείων, τα οποία διοχετεύουν αυτά τα ομόλογα σε 24 Ταμεία. Αυτό συνιστά, ούτως ή άλλως, την πολιτική ευθύνη», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «υπάρχει και κάτι πολύ σοβαρότερο. Από ό,τι αποδεικνύεται -χθες στη Βουλή απεδείχθη πλήρως- δεν θα μπορούσε να ισχύσει το ενδιάμεσο σύστημα των μεσαζόντων και κάθε μορφής πολυπλόκαμων δικτύων, που έχουν αναπτυχθεί και τα οποία απέσπασαν γιγάντιες προμήθειες και μίζες, που κυκλοφορούσαν με βαλίτσες σε ρευστό στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνανε σε off shore εταιρείες στα εξωτικά νησιά Cayman, αν δεν υπήρχε η προνομιακή πληροφόρηση όλων αυτών των συστημάτων και το λέω με την πιο επιεική εκδοχή».

Η κ. Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι αποκαλύφθηκε το σχέδιο,το οποίο, όπως σημείωσε, υλοποιήθηκε με την προστασία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι αποκαλύφθηκαν «και τα ψέματα της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρανόμησε, με βάση τον ελληνικό νόμο, γιατί δεν ενημέρωσε τους επενδυτές για τα στοιχεία και τους όρους του ομολόγου. Για τους ίδιους λόγους, είπε, η JP Morgan έχει παρανομήσει έναντι του βρετανικού δικαίου. Επίσης, χαρακτήρισε «ασύστολο ψέμα» τον ισχυρισμό της αμερικανικής Τράπεζας ότι δεν γνώριζε η εταιρεία συμφερόντων του κ. Παπαμαρκάκη (ΝΡΙ) στην οποία πούλησε το ομόλογο ότι θα το πωλούσε και εκείνη με τη σειρά της. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε ιδρυθεί το Νοέμβριο του 2006 και το κεφάλαιό της των 80 εκ. δολ. δεν της επέτρεπε να το κρατήσει, υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου.

«Ουδέποτε ανέφερα ότι ο Γ. Κουρής ενημερώθηκε τον Οκτώβριο»

«Ουδέποτε ανέφερα ότι ο (γ.γ. του ΥΠΟΙΟ) Γιώργος Κουρής ενημερώθηκε για τη συναλλαγή του σύνθετου ομολόγου τον Οκτώβριο. Οιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ανακριβής», υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Θεόδωρο Σκρέκα, ο γενικός διευθυντής της JΡ Morgan για την Ευρώπη Jakob Stott http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/13/1345527.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή