Η πανδημία χτύπησε την πόρτα της ανθρωπότητας χειμώνα με την επιστημονική κοινότητα να εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν το επερχόμενο καλοκαίρι θεωρώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εχθρός του κορωνοϊού. Η πραγματικότητα διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις και το τέλος αυτών των απόψεων σφραγίζεται με επίσημο πλέον τρόπο.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε νέα έκθεση του παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κλιματικές συνθήκες και γενικότερα οι εποχές δεν έχουν παίξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε ρόλο στην διασπορά του ιού. Την έκθεση υπογράφει ομάδα επιστημόνων από τους τομείς της επιστήμης της Γης, της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η διασπορά του ιού βασίζεται κατά κύριο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και στην ατομική συμπεριφορά των ανθρώπων.
«Είδαμε εμφάνιση νέων κυμάτων της πανδημίας τόσο κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου όσο και σε περιοχές του πλανήτη που οι θερμοκρασίες είναι πάντοτε υψηλές. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δείχνει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στην επερχόμενη θερινή περίοδο. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν μετεωρολογικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα πάνω στα οποία μπορούν οι κυβερνήσεις να στηριχθούν για να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του κορωνοϊού» δηλώνει ο Μπεν Ζάιτσικ, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Ο Ζάιτσικ διδάσκει Επιστήμη της Γης στο Πανεπιστημίο Τζονς Χόπκινς ενώ παράλληλα είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που χρηματοδοτεί η NASA με αντικείμενο την σχέση των καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών με τον κορωνοϊό και την πανδημία. Η ομάδα χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία και πηγές δεδομένων (ακόμη και τους διαστημικούς δορυφόρους) με στόχο να βρει τις όποιες πιθανές διασυνδέσεις και σχέσεις στην διάδοση του κορωνοϊού αλλά και την σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται με παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το υπεριώδες φως και η βροχόπτωση.
Ο Ζάιτσικ σε πρόσφατο άρθρο του στην επιθεώρηση «Nature Communications» ζήτησε από την επιστημονική κοινότητα να σχεδιάσει νέες μελέτες για την σχέση του κορωνοϊού με τις εποχές του χρόνου και να επικοινωνήσει τα αποτελέσματα με πολύ καθαρό και απλό τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις στην κοινή γνώμη και όσους λαμβάνουν αποφάσεις για την λήψη μέτρων.