Εμφύλιος σπαραγμός

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 20:33
UPD:14/06/2007 09:40

A- A A+

«Αμφότερες οι πλευρές, Χαμάς και Φατάχ, θα έπρεπε να έχουν ως κύριο μέλημά τους την απόκτηση διεθνούς στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό. Αντ’ αυτού αλληλοεξοντώνονται», γράφει η βρετανική εφημερίδα “The Independent” με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/13/1345513.htm .

Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, «πίσω από τους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς της Χαμάς που πολεμούν με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας είναι δύο σημαντικοί σπόνσορες: το Ιράν και η Συρία. Η κρίση στην Εγγύς Ανατολή αφορά ολόκληρη την περιοχή».

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η αυστριακή Die Presse, η οποία θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας: οι ηγεσίες της Χαμάς και της Φατάχ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέμβουν δυναμικά, το Ισραήλ θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά στην εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυβερνάται από τον πλέον αδύναμο πρωθυπουργό από την ίδρυσή του».

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Rundschau, οι αιτίες αυτής της αιματοχυσίας εδράζονται στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Λωρίδα της Γάζας: «Δεν μπορεί να κλείσει κανείς ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους σε μια εξαθλιωμένη περιοχή με υπερπληθυσμό. Το διεθνές εμπάργκο ενίσχυσε έτσι χωρίς να το θέλει τις εξτρεμιστικές δυνάμεις».

Η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung ασκεί κριτική στους Παλαιστινίους: «Ο εμφύλιος πόλεμος προκαλεί αμφιβολίες για το εάν οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί και ώριμοι να διαχειριστούν ένα δικό τους κράτους. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες διεκδικούν και αγωνίζονται για ανεξαρτησία. Στα δύο χρόνια που πέρασαν είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν έστω πενιχρά και σε μικρογραφία κράτος. Αντ’ αυτού ψήφισαν τη Χαμάς, η οποία στοχεύει στην εξαφάνιση του Ισραήλ και φρόντισε να εξοπλίσει τον πληθυσμό της Γάζας με όπλα και μίσος και όχι με ψωμί και βιβλία».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung καταλογίζει ευθύνες για αδράνεια στη διεθνή κοινότητα τονίζοντας ότι «ζητείται άμεση διαμεσολάβηση». Η γερμανική εφημερίδα θεωρεί ότι «χρειάζεται μια ευρεία και δυναμική πρωτοβουλία για την Εγγύς Ανατολή, αλλά το Ισραήλ ομφθαλοσκοπεί, η αμερικανική υπερδύναμη έχει απορροφηθεί από τις ανοιχτές κρίσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και η Ευρώπη κινείται διπλωματικά έντιμα, πλην όμως ανεπαρκώς».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή