Βραζιλία: Μακάβριο ρεκόρ 300.000 θανάτων λόγω κορωνοϊού

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 08:12
UPD:08:13
REUTERS/AMANDA PEROBELLI
A- A A+

Οι μακάβριοι αριθμοί της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πετούν από ρεκόρ σε ρεκόρ στη Βραζιλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 θανάτων μέσα σ’ έναν χρόνο και η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου.

Η Βραζιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου ζει τη χειρότερη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Σε συνεχή επιτάχυνση από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η θνητότητα της COVID-19 θα σπάσει τον Μάρτιο όλα τα ρεκόρ μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα το 2020.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που θεωρούνται υποτιμημένα από πολλούς επιστήμονες, άλλοι 2.009 θάνατοι προστέθηκαν χθες Τετάρτη στον απολογισμό των θυμάτων, που αυξήθηκε σε 300.685 νεκρούς ως εδώ.

Πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο. Ενώ χθες ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκαν άλλα σχεδόν 90.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των μολύνσεων να φθάνει τα 12,2 εκατ. επί συνόλου 212 εκατ. κατοίκων.

Η ανάφλεξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βραζιλία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία στους γείτονές της στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους P1 του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό – και πιο θανατηφόρο.

Αντίθετα με το πρώτο κύμα, το 2020, το δεύτερο κύμα σαρώνει όλη τη χώρα ταυτόχρονα, ενώ σκοτώνει νεότερους ασθενείς.

Σε σχεδόν όλες τις βραζιλιάνικες πολιτείες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πλησιάζουν στον κορεσμό, το σύστημα των νοσοκομείων στην κατάρρευση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνά καθημερινά τα όρια της αντοχής του, παρά την εξάντληση.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος περιγράφει δραματικές σκηνές: πτώματα αφημένα σε διαδρόμους νοσοκομείων· τους θανάτους 100 ανθρώπων επειδή δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στην πολιτεία Σαν Πάουλου. Τα αποθέματα οξυγόνου και των κιτ διασωλήνωσης, όπου δεν έχουν εξαντληθεί, πλησιάζουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Αντιμέτωπες με την απογείωση των θανάτων, απούσης εθνικής πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, πολιτείες και πόλεις παίρνουν μέτρα η καθεμία μόνη της.

Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας και αναστολή δραστηριοτήτων εμπορικών καταστημάτων όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκαν στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά, για τους επιδημιολόγους, πολύ καθυστερημένα.

Οι δύο μητροπόλεις της νοτιοανατολικής Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως επεκτείνονται οι αργίες της επόμενης εβδομάδας – της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς – με την ελπίδα να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών τους.

«Μπλεγμένη κατάσταση», λέει ο Μπολσονάρου

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνέστησε επιτροπή κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δέχεται ολοένα πιο σφοδρές επικρίσεις για το πώς έχει χειριστεί την υγειονομική κρίση.

«Το αίσθημα που πρυτανεύει είναι αυτό της αλληλεγγύης για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της πανδημίας. Η ζωή πάνω απ’ όλα», είπε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη ενός 24ώρου που η Βραζιλία κατέγραψε για πρώτη φορά πάνω από 3.000 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ.

Αλλάζοντας τόνο, ενώ μέχρι τώρα απέρριπτε κατηγορηματικά τα περιοριστικά μέτρα, την κοινωνική απόσταση, κι ως πολύ πρόσφατα αμφισβητούσε ακόμα και τα εμβόλια, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως η Βραζιλία πρέπει να «βγει από αυτή την μπλεγμένη κατάσταση χωρίς σύγκρουση, χωρίς πολιτικοποίηση».

Για τους επικριτές του, η πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους για τον συντονισμό των μέτρων κατά της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο μάλλον ανακοινώθηκε κάπως αργά.

«Επί 12 μήνες, ο Μπολσονάρου υποβάθμιζε την πανδημία, καλούσε σε μαζικές συγκεντρώσεις, τασσόταν εναντίον της χρήσης μασκών κι έκανε σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων», συνόψισε η εφημερίδα Folha de S. Paulo στο κύριο άρθρο της.

Προχθές Τρίτη, σε διάγγελμά του στο οποίο – πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν – εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «σε όλους όσοι έχασαν κάποιον δικό τους», ο πρόεδρος υποσχέθηκε στους πολίτες ότι θα είναι διαθέσιμες για όλους 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος της χρονιάς.

Όμως, δύο μήνες μετά την έναρξή της, η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού προχωρά με απελπιστικά βραδύ ρυθμό, κι αυτό σε μια χώρα που αποτελούσε άλλοτε υπόδειγμα ως προς τους εμβολιασμούς: μόλις 3,7 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και Βραζιλιάνες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό και λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων εμβολίων.

Ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, ο νέος υπουργός Υγείας, ο τέταρτος μέσα σ’ έναν χρόνο υγειονομικής κρίσης, υποσχέθηκε ότι θα τριπλασιαστεί, στο ένα εκατομμύριο την ημέρα, ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή