Το ανώτατο σώμα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμφώνησε σήμερα να συστήσει μια ομάδα ερευνητών οι οποίοι θα συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία για τη φερόμενη υπερβολική χρήση βίας και βασανιστηρίων από τις αρχές στη Λευκορωσία κατά την καταστολή των διαδηλώσεων μετά τις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διεκδίκησε τη νίκη τον περασμένο Αύγουστο στις εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση σημειώθηκαν νοθεία και παραβιάσεις, με τον 66χρονο Λουκασένκο, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 1994, να αρνείται ότι τα αποτελέσματα ήταν νοθευμένα.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ έχει καλέσει το Μινσκ να αφήσει ελεύθερους όσους συνελήφθησαν παράνομα στις διαδηλώσεις και να ερευνήσει περίπου 2.000 καταγγελίες για βασανιστήρια ή κακομεταχείριση στη διάρκεια της κράτησής τους.
Στη βάση ενός ψηφίσματος που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίθηκε από 20 χώρες, το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενέκρινε έναν προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων και την πρόσληψη σχεδόν 20 ειδικών και προσωπικού για να διενεργήσουν την έρευνα.
"Πρέπει να δείξουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Λευκορωσίας και να καταστήσουμε τους δράστες σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπόλογους προκειμένου να τελειώσει ο φαύλος κύκλος της ατιμωρησίας", δήλωσε ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας Ρούι Μασιέιρα, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕ, στο φόρουμ της Γενεύης.
Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας, Γιούρι Αμπράζεβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση "άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους μας".
Επτά χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, στενής συμμάχου της Λευκορωσίας, ψήφισαν κατά, ενώ άλλες 20 τήρησαν αποχή.
"Με κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου να συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στη Λευκορωσία, η σημερινή ψηφοφορία του Συμβουλίου θα είναι σημαντική προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι για μελλοντική δίωξη", δήλωσε ο Ντέιβ Έλσροουντ, από το Human Rights House Foundation σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν περισσότερες από 60 ακτιβιστικές οργανώσεις περιλαμβανομένων των Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και World Organization against Torture (Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων).
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, κατήγγειλε τπο ψήφισμα της ΕΕ ως "ακραία περίπτωση πολιτικοποίησης" και παρέμβαση σε θέματα εκλογών.