Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 12:32
UPD:12:34
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν τηλεφωνικά περιφερειακά ζητήματα και μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας και Τουρκίας-ΕΕ.

«Έχουμε δει όλοι μαζί τα θετικά σχόλια για την προώθηση του διαλόγου για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Η προσωπική συνεισφορά της κυρίας Μέρκελ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποφευχθεί η καταστροφή της τρέχουσας κατάστασης «από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να κατανοήσουν την αξία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Αναμένει ότι η έκθεση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και θα αντικατοπτρίζει προτάσεις για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ «με αντικειμενική και εποικοδομητική προοπτική προς την κατεύθυνση της θετικής ατζέντας».

Η Τουρκία συμμετέχει στη συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε, λέγοντας ότι η« Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τον διάλογο αποτελεσματικά».

Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.

«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ διαφανείς», δήλωσε ο Μάκρον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 5.

Το κλίμα μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταθερά τεταμένο διαφωνώντας για μια σειρά ζητημάτων, από τη θρησκεία μέχρι τον τομέα της ενέργειας και τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επικοινωνία τους, ωστόσο, τον Ιανουάριο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Στις 2 Μαρτίου προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Hurriyet

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή