Σε κίνδυνο η δημοκρατία στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 22:10
UPD:22:12
A- A A+

Ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες φθίνει σταθερά στις περισσότερες από τις οκτώ ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, επισημαίνεται σε μελέτη της οργάνωσης Freedom House που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η προτεραιότητα που δίδεται στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε διάβρωση της δημοκρατίας στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ ειδικά στην Πολωνία λιμνάζουν στο σύνολό τους οι μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της πολιτικής της συντηρητικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει η οργάνωση που ιδρύθηκε το 1941 (έδρα Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη στη Βουδαπέστη) από την Eleanor Roosevelt, τον Wendell Willkie και άλλους Αμερικανούς με σκοπό την προάσπιση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνεται, στην Πολωνία οι ευρωσκεπτικιστές του κυβερνώντος κόμματος ασκούν αφόρητη πίεση στα ΜΜΕ και την κοινωνία της χώρας –ιδιαίτερα σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων- ενώ διαπιστώνεται συγκέντρωση εξουσιών χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο ή ισορροπία. Σύμφωνα με την οργάνωση, «το 2006 η κυβέρνηση επέβαλε αλλαγές στη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προφανώς βάσει πολιτικών κριτηρίων, προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές εκκαθαρίσεις δημοσιογράφων των οποίων οι καριέρες είχαν αρχίσει την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος».

Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις της οργάνωσης και για την Ουγγαρία, με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας.

Από το στόχαστρο της Freedom House δεν ξέφυγε ούτε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν: «Στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας παρατηρείται μία πτωτική τάση όσον αφορά τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση», σημειώνεται. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι επιδόσεις της Ρωσίας για την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών, την ανεξαρτησία του Τύπου και την κοινωνία των πολιτών, επιδεινώθηκαν στο σύνολό τους το 2006.

Πηγή Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή