Κριστιάνο Ρονάλντο: Έτσι έγινε εξωπραγματικό το άλμα του!

Sponsored Content
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 10:14
A- A A+

Το άλμα του έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται… εξωπραγματικό για ποδοσφαιριστή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταφέρνει να εντυπωσιάζει όταν βρίσκεται στον αέρα παρότι πατάει ήδη στο 37ο έτος της ηλικίας του. Πριν δούμε τι κάνει και το άλμα του είναι… εξωπραγματικό, δείτε κάτι άλλο. Σε αυτήν τη σελίδα, θα μάθετε γρήγορα γιατί έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στο στοίχημα από το κινητό η Interwetten.

Στον… Κριστιάνο όμως και πάλι. Ηταν Δεκέμβριος του 2019 όταν σε παιχνίδι με τη Σαμπντόρια σηκώθηκε 71 εκατοστά από το έδαφος στηριγμένος μόνο στο ένα από τα δύο του πόδια. Η κεφαλιά που έπιασε ήταν μεγαλοπρεπής, σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Βέβαια, όπως είπε εύστοχα ο συνομήλικος του και συμπαίκτης του στην εθνική Πορτογαλίας Ζοσέ Φόντε της Λιλ, ο μεγάλος σταρ του Γιουβέντους δεν είχε στο ρεπερτόριο του τέτοιου είδους άλματα και φυσικά τις κεφαλιές που λέγαμε παραπάνω, όταν ξεκινούσε την καριέρα του. Αλλα ήταν τα προσόντα που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Το ασύλληπτο άλμα, είτε με το ένα είτε με τα δύο πόδια, το απέκτησε στην πορεία. Με κάμποση δουλειά και επιμονή.

«Δεν ήταν καλός στο ψηλό παιχνίδι όταν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» δήλωσε ο Φόντε, ο οποίος ως σέντερ μπακ έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς τον Ρονάλντο σε προπονήσεις και επίσημα ματς. «Δούλεψε πολύ σκληρά και όλα όσα πέτυχε προήλθαν από τη σκληρή δουλειά του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για να κατανοήσει κάποιος όσα έχει πετύχει ο Ρονάλντο στη διάρκεια της καριέρας του προκειμένου να γίνει δυνατότερος στον αέρα, αρκεί να παρακολουθήσει λεπτομερώς την καριέρα του και τον τρόπο εκγύμνασης.

Θέμα τεχνικής

Εκτός από τη δύναμη που απέκτησε πατώντας πιο γερά στο έδαφος για να απογειωθεί, ο Ρονάλντο δούλεψε διάφορες τεχνικές. Διόλου τυχαίο ότι έχει πολλές παραλλαγές στο ρεπερτόριό του, όταν έρχεται η ώρα να πηδήξει ψηλά για να πάρει κεφαλιά και να σκοράρει ή να βγει κερδισμένος σε μια μονομαχία. Η κάμψη του γόνατος για να πατήσει γερά είναι μεγάλη και συνήθως ξεκινάει πατώντας στο ένα πόδι. Στο ματς με τη Σαμπντόρια, που αναφέραμε παραπάνω, βρήκε την μπάλα με το κεφάλι σε ύψος 2 μέτρων και 56 εκατοστών.

Μια άλλη τεχνική του επιθετικού της Γιουβέντους για να ανέβει γρήγορα ψηλά και να βρει την μπάλα με δύναμη είναι να πατήσει φυσικά με τα δύο πόδια.

Με το ένα πόδι να βυθίζεται στο χορτάρι για να πάρει ώθηση και το άλλο να χαϊδεύει με τα δάχτυλα το έδαφος είναι ένας ακόμη τρόπος για να λειτουργήσει το σώμα ως εκκρεμές και να βρει την μπάλα γρήγορα στον αέρα και με αρκετή δύναμη.

Με τα δύο πόδια υπάρχει άλλη μια τεχνική όπου το σώμα εκρήγνυται πριν το κεφάλι έρθει σε επαφή με την μπάλα, χωρίς να χρειαστεί να πάρει ιδιαίτερο ύψος στο άλμα. Αρκεί να γείρει λίγο προς τα πίσω τα πόδια και να έχει απόλυτη ισορροπία.

Επίσης, μια πέμπτη τεχνική είναι όταν πάνω στο άλμα πατάει γρήγορα πρώτα με το δεξί και μετά με το αριστερό πόδι για να δώσει επιτάχυνση στο σώμα και μεγάλη δύναμη στην εκτέλεση. Αν κάποιος μελετήσει σε βίντεο τους διαφορετικούς τρόπους θα καταλάβει γιατί ο Ρονάλντο τα τελευταία χρόνια είναι ασύλληπτος στον αέρα. Και όχι μόνο όταν χρησιμοποιεί το κεφάλι του.

Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, οι τεχνικές άλματος δεν είναι περισσότερες από δύο, ενώ για τον CR7 είναι πέντε! Εν ολίγοις, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Είναι ένας και μοναδικός. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν.

Πάει στην μπάλα

Η κίνηση και ο συγχρονισμός είναι το άλλο μυστικό στα άλματα του Ρονάλντο. Οπως επισημαίνει ο Φόντε «δεν είναι τυχερός όταν βρίσκει την μπάλα, γιατί εκείνος πάει σε αυτήν». Δεν είναι τυχαίο ότι κινείται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο μέσα στην περιοχή προκειμένου να απειλήσει με το κεφάλι την αντίπαλη εστία. 

Από εκεί και πέρα διαθέτει και μια τεράστια ικανότητα όταν προσγειώνεται στο έδαφος. Πρώτα με τα δάχτυλα και έπειτα με λυγισμένα γόνατα και γοφούς, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Είναι πολύ μαλακός ο τρόπος που επιστρέφει στο έδαφος, το οποίο χρειάζεται επίσης εξαιρετική δουλειά για να γίνει σωστά. Ολα αυτά ενώ στην αρχή της καριέρας του ο Ρονάλντο φοβόταν να πάρει μια απλή κεφαλιά σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις