Λιβύη: Την επόμενη εβδομάδα η έφεση των νοσοκόμων από τη Βουλγαρία

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 11:08
A- A A+

Σε δικαστήριο της Λιβύης θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα η έφεση που έχουν ασκήσει οι πέντε νοσοκόμες από τη Βουλγαρία, οι οποίες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία ότι μόλυναν μέσω μετάγγισης αίματος εκατοντάδες παιδιά στη Λιβύη με τον ιό του AIDS, δήλωσε σήμερα στη Σόφια βούλγαρος αξιωματούχος.

"Η εκδίκαση της έφεσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Ντιμιτάρ Τσάντσεφ.

Οι πέντε νοσοκόμες και ένας Παλαιστίνιος γιατρός καταδικάσθηκαν σε θάνατο το Δεκέμβριο καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη μόλυνση με το θανατηφόρο ιό HIV 426 παιδιών όταν εργάζονταν σε νοσοκομείο παίδων της Βεγγάζης στη δεκαετία του 1990.

Οι έξι καταδικασθέντες, οι οποίοι κρατούνται σε λιβυκή φυλακή από το 1999, υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι και ότι εξαναγκάσθηκαν να ομολογήσουν. Η Βουλγαρία και οι σύμμαχοί της στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωσή τους.

Η Λιβύη έχει πει ότι θα αφήσει ελεύθερους και τους έξι εάν συμφωνηθεί η καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες ζητούν 10 εκατομμύρια ευρώ για κάθε παιδί.

Οι Βρυξέλλες, η Σόφια και η Ουάσινγκτον αρνούνται την καταβολή αποζημιώσεων υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με ομολογία ενοχής, ωστόσο έχουν δημιουργήσει ένα ταμείο το οποίο παρέχει ιατρική φροντίδα στα παιδιά και οικονομική υποστήριξη στους συγγενείς τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή