Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η παλαιοντολογία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων επαναστατικών μεθόδων έχει οδηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ανακαλύψεων κάθε είδους.Χιλιάδες ερευνητές «σκαλίζουν» περιοχές που γνωρίζουμε ότι αποτελούσαν τόπο κατοικίας ή συνάντησης διαφόρων όντων που ζούσαν πριν από δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. έτη εντοπίζοντας συνεχώς νέα είδη.
Παράλληλα τα νέα τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν την ταυτοποίηση δεκάδων χιλιάδων ευρημάτων που είτε ανακαλύπτονται τυχαία είτε βρίσκονται στις αποθήκες μουσείων ή συλλογών αλλά μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει την προέλευση τους.Σε σχεδόν καθημερινή βάση ανακοινώνεται η ανακάλυψη ενός νέου είδους που ζούσε κάποτε σε στεριά ή θάλασσα και κάθε ένα εξ αυτών έχει συνήθως τα δικά του ξεχωριστά και συνήθως ενδιαφέροντα ή εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.
Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους από ένα εύρημα που δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Science» από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ρομέν Βουλό, παλαιοντολόγο σπονδυλωτών ζώων στο Εθνικό Κέντρων Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS).
Ο αετός των θαλασσών
Το 2012 ένας εργάτης σε λατομείο της επαρχίας Νουέβο Λεόν, στο βορειοανατολικό Μεξικό, εντόπισε σε ένα ασβεστόλιθο τον απολιθωμένο σκελετό ενός ζώου ενώ, όπως αποδείχτηκε, είχαν διατηρηθεί επίσης και ίχνη των μαλακών του ιστών. Η ερευνητική ομάδα που μελέτησε το εύρημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν καρχαρία που ζούσε πριν από περίπου 93 χρόνια όταν η περιοχή που εντοπίστηκε ο σκελετός του ήταν μια θαλάσσια ζώνη που εκτεινόταν από τον Κόλπο του Μεξικού ως τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ο καρχαρίας έλαβε την ονομασία Aquilolamna milarcae που σημαίνει «αετοκαρχαρίας». Οι ερευνητές του έδωσαν αυτό το όνομα επειδή σε αντίθεση με οποιοδήποτε είδος καρχαρία γνωρίζουμε, ακόμη και από αυτά που δεν υπάρχουν σήμερα, ο συγκεκριμένος καρχαρίας διέθετε μεγάλα πτερύγια που θα τον έκαναν να μοιάζει καθώς κολυμπούσε με… θαλάσσιο αετό. Ο καρχαρίας αυτός, όπως είναι εμφανές άλλωστε, έμοιαζε με μεγάλο σαλάχι. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ένας μοχθηρός θηρευτής όπως τα υπόλοιπα είδη καρχαριών αλλά τρεφόταν κυρίως με ζωοπλαγκτόν.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα μεγάλα σαλάχια όπως αυτά στα οποία μοιάζει ο καρχαρίας έκαναν την εμφάνιση τους στις θάλασσες περίπου 30 εκατ. έτη αργότερα γεγονός που επίσης αποτελεί αντικείμενο μελέτης όσον αφορά την εμφάνιση και εξέλιξη αυτού του είδους των πτερυγίων στον θαλάσσιο κόσμο.
Προς το παρόν οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια εκτίμηση για την αιτία της εξαφάνιση του περίεργου καρχαρία αλλά σημειώνουν το γεγονός ότι όπως φαίνεται κυκλοφορούσε στις περιοχές όπου πριν από 66 εκατ. έπεσε ο γιγάντιος αστεροειδής που εξόντωσε τους δεινοσαύρους και περίπου το 80% της ζωής στην Γη. Οπότε πιθανώς να ήταν ένα από τα πρώτα είδη που έπεσαν θύματα της καταστροφικής σύγκρουσης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από New Scientist