Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Καπιτώλιο της Τζόρτζια, στην Ατλάντα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κοινότητα των Ασιατών Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Τα έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο που αυξάνεται, εδώ και έναν χρόνο, η βία εναντίον των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. Ηγετικά στελέχη της κοινότητας λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατηγορούνται οι άνθρωποι αυτοί για την πανδημία, επειδή ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.
Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο σήμερα. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε ο ιός» και «Σταματήστε το μίσος κατά των Ασιατών».
«Οι γυναίκες που χάθηκαν… Τις θεωρώ οικογένειά μου», είπε ο Τίμοθι Φαν, από το Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας, ο οποίος οδήγησε οκτώ ώρες με το αυτοκίνητό του για να παραστεί στη διαδήλωση.
Οι γερουσιαστές της Τζόρτζια, Ράφαελ Γουόρνοκ, και Τζον Όσοφ, οι δύο Δημοκρατικοί που εξελέγησαν τον Ιανουάριο, έδωσαν επίσης το παρών και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και να ζητήσουμε δικαιοσύνη», είπε ο Όσοφ. «Ας οικοδομήσουμε ένα κράτος και ένα έθνος όπου κανείς δεν θα ζει με τον φόβο εξαιτίας του ποιος είναι, από πού προέρχεται ο ίδιος ή η οικογένειά του», πρόσθεσε.
Οι αρχές της Τζόρτζια ακόμη δεν έχουν προσδιορίσει τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι ενός 21χρονου λευκού άνδρα, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο στα ινστιτούτα μασάζ, την περασμένη Τρίτη. Ο ίδιος ο ύποπτος, ο Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, είπε στους αστυνομικούς ότι έχει σεξουαλικές εμμονές, όμως κοινοβουλευτικοί και ακτιβιστές που μάχονται τη ρατσιστική βία λένε ότι ενδέχεται να έπαιξε κάποιο ρόλο και η προκατάληψή του απέναντι στους Ασιάτες.
Ορισμένες από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν ήταν μετανάστριες και μητέρες. Μια από αυτές ήταν η Χιουν Τζουνγκ Γκραντ. Ο γιος της, ο Ράντι Παρκ, οργάνωσε διαδικτυακό έρανο για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ίδιο και τον εαυτό του που τώρα έμειναν μόνοι τους στις ΗΠΑ, αφού η υπόλοιπη οικογένειά τους βρίσκεται στη Νότια Κορέα. «Ήταν μια μόνη μητέρα, που αφιέρωσε όλη τη ζωή της για να φροντίζει τον αδελφό μου και εμένα», ανέφερε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters